Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Skogsgödslingen har femdubblats på sju år

Publicerad: 1 september 2009, 06:56

2002 nådde skogsgödslingen bottennivåer. Idag har gödslandet återigen tagit fart. Kritiker varnar för att kunskaperna är dåliga för vad som händer i naturen.


Ämnen i artikeln:

SkogJordbruk

För 20 år sedan ledde miljödebatten till att användandet av skogsgödsel minskade kraftigt i Sverige. De allra lägsta nivåerna nåddes 2002 då bara 13 400 hektar skog gödslades i Sverige. Sedan dess har användningen av skogsgödsel femdubblats. 2008 gödslades 65 000 hektar svensk skog.
– Det kändes som om det tvärvände för ett par tre år sedan och det blev rumsrent helt plötsligt. Till och med politikerna vågar säga att det här är en bra möjlighet, säger Dan Malm hos gödseltillverkaren Yara till ATL Lantbrukets Affärstidning.

Risken  med skogsgödsel är främst att kvävet ökar försurningen. De som förespråkar skogsgödsel hävdar att det idag finns mycket mer kunskap om vilka miljöer och områden som ska undvikas. Dagens gödsel har också tillsatser av kalk som ska väga upp kvävets försurande egenskaper.

Kritikerna
låter sig emellertid inte övertygas. Svenska Naturskyddsföreningen menar till exempel att kunskaperna fortfarande är dåliga om vad som händer i skogen. SNF menar bland annat att marken kan komma att utarmas av ett alltför intensivt jorbruk.
– Vi säger nej till skogsgödsling tills vi blir överbevisade om att det inte skadar den biologiska mångfalden nämnvärt och att det framförallt inte ger långsiktiga negativa produktionsförluster, säger Jonas Rudberg på SNF till ATL Lantbrukets Affärstidning.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

SkogJordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.