Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skogsindustrierna: Vi bedriver ett ansvarsfullt skogsbruk

Publicerad: 1 juni 2012, 05:50

Tillbakavisar kritiken. Menar att om alla länder skulle bedriva ett lika ansvarsfullt skogsbruk som vi gör i Sverige, då skulle klimatförändringarna inte längre vara en så stor utmaning.


Debatten om det svenska skogsbruket rasar vidare på Dagens nyheters debattsidor. Efter kritiken mot både landsbygdsminister Eskil Erlandsson och skogsindustrin från en grupp klimatforskare knutna till Lunds universitet, som Miljöaktuellt skrivit om här, är det nu industrins tur att ge sin syn på saken.

Mårten Larsson, skogsdirektör på branschorganisationen Skogsindustrierna, menar i en debattartikel att svensk skogsindustri bedriver ett ansvarsfullt skogsbruk som påverkar klimatförändringarna positivt.

”Om alla länder skulle bedriva ett lika ansvarsfullt skogsbruk som vi gör i Sverige skulle klimatförändringarna inte längre vara en av de största globala samhällsutmaningarna.”

Larsson menar vidare att klimatforskarna har fel i sin kritik mot att nuvarande skogsbruksmodell med kalhuggning inte är den bästa modellen om man vill att skogen ska suga upp så mycket koldioxid från atmosfären som möjligt. Han hänvisar till "decennier av forskning".

”Klimatforskarna i Lund har självklart alldeles rätt i att ett kalhygge på en begränsad yta släpper ifrån sig mer koldioxid än motsvarande yta växande skog. Det de missar är att för att kunna bestämma vilken typ av skogsbruk som mest effektivt rår på klimatförändringarna måste de se på hela Sveriges skogsyta samtidigt. Och då vet vi med stöd av forskningen att ett skogsbruk med trakthyggen och återplantering ger en betydligt bättre effekt ur klimatsynpunkt."

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.