Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Skogsjättarna i nytt giftbråk med miljöföreningar

Publicerad: 24 Februari 2006, 07:19

De största skogbolagen i Sverige anklagas av Naturskyddsföreningen och Sveriges ornitologisk förening för att använda gifter som bryter mot FSC-certifieringens regler. Men skogsbolagen slår tillbaka. Både Sveaskog och SCA tillbakavisar påståendena. – Läget kring vad som tillåtet eller inte är oklart, säger Sveaskogs informationschef Linda Andersson.


Förutom Sveaskog och SCA har Naturskyddsföreningen och ornitologerna anmält Bergvik och Holmen.

– Det är märkligt att skogsbolagen fortsätter med sin giftspridning i strid med en grundpelare i det miljöcertifierade skogsbruket. Det medför inte bara skador på naturen och skogsarbetare, utan underminerar också FSC:s trovärdighet på marknaden. Om bolagen vill ta ansvar för FSC-certifieringen måste de sluta med giftspridningen, säger Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen.

Bolagen anklagas för att i stor skala använt sig av plantor som varit behandlade med kemiska bekämpningsmedel (cypermetrin och/eller imidakloprid) som inte tillåts enligt FSC:s regler. De bägge kemikalierna har använts för att motverka snytbaggeangrepp. Ämnena har tidigare tillåtits på dispens, men sedan 2004 finns inget beslut om dispenser i FSC:s regler.

– Det finns idag alternativa metoder med lika god, eller nästan lika god, effekt på plantorna. Den mest framgångsrika metoden heter Conniflex och innebär att man applicerar sandkorn i ett bindemedel som hindrar snytbaggarna att gnaga. Skogsbolagen har haft gott om tid att prova dessa alternativ. Därför kan gifterna avvecklas nu, säger Lars Lindell, ordförande i Sveriges Ornitologiska Förening.

Men vare sig SCA eller Sveaskog delar föreningarnas uppfattning om vad som är tillåtet eller ej.
– FSC-standarden har på dispens tillåtit kemiska plantskydd i enlighet med kemikalieinspektionens regler. I arbetet med den nya svenska FSC-standarden, som nyligen trädde i kraft, ska frågan om kemiska plantskydd avgöras av styrelsen i det svenska FSC-rådet. Den processen pågår fortfarande, säger SCA:s presschef Pär Altan.
– SCA använder kemiska plantskydd på ungefär 10 procent av de plantor som sätts ut på företagets marker. Att utveckla alternativa skydd mot snytbaggar har visat sig svårare än väntat, säger Pär Altan.

Sveaskog anser också att man har gjort rätt men framhåller att man arbetar med att hitta alternativa skydd:
– Sveaskog är fast beslutet att hitta ett alternativ till kemiska skydd. Vi tror på möjligheterna med de mekaniska skydden Conniflex och Beta Q, särskilt i kombinerat användande, och har i slutet av 2005 investerat i patenten till dessa båda skydd tillsammans med dotterbolaget Svenska Skogsplantor. Vår ambition är att efter fältförsök ha en första prototyplinje inom Svenska Skogsplantor hösten 2007. Vi hoppas på goda resultat för att därefter anpassa samtliga produktionslinjer, säger Linda Andersson.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.