Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Skogsmiljoner gick till granplantering

Publicerad: 1 Februari 2011, 10:21

Runt 95 procent av stödet till återplantering efter stormen Gudrun gick till tall och gran – endast tre procent till lövträd. Det är mycket mindre än vad Skogsstyrelsen hoppats på.


Totalt 315 miljoner kronor kommer att betalas ut i stöd till drabbade skogsägare för återplantering efter stormen Gudrun år 2005. Plantering av gran dominerar starkt på de knappt 100 000 hektaren som beviljats stöd.

Lövträd planteras på tot
alt 3000 hektar. Det är mycket mindre än vad Skogsstyrelsen hade hoppats på.

– Vi hade räknat med minst tre gånger så mycket – runt 10 000 hektar – när vi lade upp stöden strax efter stormen, säger skogsskötselchef Jonas Berggquist på Skogsstyrelsen.

Efter stormen pågick en diskussion om hur lämpligt det var att återplantera med den mera stormkänsliga granen och om möjligheten att satsa på lövträd för att öka motståndskraften och mångfalden i skogen.

– Det var då skogsstyrelsen skapade generösa bidrag för att plantera lövträd. Men det var svårare än vi trodde att få markägarna att ändra på upplägget.

Jonas Bergquist tror att det finns många flaskhalsar i  systemet som gör det svårt för markägarna att välja något annat än gran. Stängsling är bara en sådan åtgärd som gör det lite dyrare och krångligare att satsa på lövträd.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.