Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skogsstyrelsen förbjuder gödslingsförsök med rötslam

Publicerad: 13 april 2010, 07:17

Riskerna med rötslam från reningsverk är inte utredda tillräckligt. Det anser Skogsstyrelsen som nu stoppar ett gödslingsförsök med rötslam i skogen.


Ämnen i artikeln:

SkogSlam

En skogsägare i Västerbotten vill tillsammans med forskare från SLU gödsla skog med rötslam. Men skogsstyrelsen säger nej, rapporterar ATL Lantbrukets Affärstidning. Skogsstyrelsen motiverar förbudet med att rötslamet kan hamna i vattendrag och orsakar övergödning. Man anser också att riskerna med rötslamsgödling inte är tillräckligt utredda och att det saknas en långsiktig uppföljning av miljöeffekterna. Vidare ställar man sig frågande hur riskerna med tungmetallerna i slammet ser ut och vilka risker som finns för kväveläckage det finns.
– Med nuvarande lagstiftning får du överhuvudtaget inte sprida slam där du kan tänkas plocka svamp eller bär eller något annat på ett år. Det är bajs. Det är en soppa av mänskligt avfall, det är allt som kommer i vårt avlopp och innehåller därför en hel rad med föroreningar från samhället samt från ledningssystemet i sig, säger Anja Lomander på Skogsstyrelsen till ATL Lantbrukets Affärstidning.

Skogsägaren
Bo Forslund har svårt att förstå resonemanget.
– Skogen är ett alldeles ypperligt ställe att bli av med slam, säger han och får stöd av SLU-forskaren Kenneth Sahlén.
I Norrbotten har man redan gjort försök med slamgödsel i skogen på stora områden. Kenneth Sahlén vill att försöken ska utökas.
– Det här är det sista steget innan det kan tillämpas i praktisk skala. Vi vill få en större geografisk spridning och en större kunskap hur det fungerar på andra typer av ståndorter än bara i Norrbotten innan vi känner oss så säkra att vi kan föreslå att det tillåts i skogsbruket, säger han.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

SkogSlam

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.