Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skogsstyrelsen och Naturskyddsföreningen i bråk om statistik

Publicerad: 26 juni 2012, 06:57

Myndigheten anklagas för att mörka siffror, men svarar att kritiken missar målet.


Från Naturskyddsföreningens sida är man mycket kritiska till att Skogsstyrelsen i år inte redovisar hur stor andel av avverkningarna i landet som får underkänt i relation till lagens krav. I den årliga uppföljningen av miljöhänsynen i skogsbruket har statistiken, som myndigheten de senaste åren presenterat, nu lyfts bort.

Naturskyddsföreningen väljer därför att själva presentera siffrorna som man menar att Skogsstyrelsen valt att medvetet mörka för allmänheten. Förra året nådde hela 36 procent av avverkningarna i landet inte upp till lagens krav.

– Skogsstyrelsen har i uppdrag att kommunicera tillståndet i skogen till allmänheten och deras uppföljningar, polytaxen, visar att miljöhänsynen i skogsbruket stadigt har försämrats. Att Skogsstyrelsen inte längre berättar för allmänheten om hur många avverkningar som inte uppfyller lagens krav, är synnerligen olyckligt. Årets resultat visar att skogsbruket tyvärr ligger kvar på bottennivå vad gäller naturhänsynen, säger Karin Åström, vice ordförande i Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Från Skogsstyrelsen svarar man att man inte vill mörka något och att Naturskyddsföreningens kritik missar målet. Att myndigheten har avstått från att redovisa statistiken i år beror på att materialet inte uppfyller de kvalitetskrav som finns på officiell statistik. Därför har Skogsstyrelsen i stället valt att tydliggöra vad som brister i den miljöhänsyn som tas vid avverkningar. I höst kommer man att presentera ytterligare resultat om sparad virkesvolym, naturvärdesträd och rödlistade arter i syfte att det ska vara tydligt för skogsägarna vad de egentligen ska göra för att förbättra miljöhänsynen.

– Vi står fast vid att miljöhänsynen är bristfällig och måste förbättras. Vi är också tydliga med tillståndet i skogen i den fördjupade utvärderingen av miljökvalitetsmålet Levande skogar. Samtidigt är det viktigt att vi rättar till de brister som finns i vårt uppföljningssystem, säger Monika Stridsman, Skogsstyrelsens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.