Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Skogsstyrelsen skärper tillsynen

Publicerad: 22 Februari 2013, 10:04

Skogsstyrelsen skärper tillsynen. Dessutom kommer beslut om förelägganden och förbud i fortsättningen i vissa fall kunna tas utan besök i fält.


Skogsstyrelsen vill göra det tydligare hur skogsvårdslagen ska tolkas. Något som ska göra det enklare för skogsägare hur de ska agera vid exempelvis avverkningar. Uner förra året nästan dubblerades antalet förbud mot olika åtgärder – från 32 till 58. Den vanligaste orsaken var hänsyn till nyckelbiotoper eller sumpskogar eller krav på skyddszoner mot vattendrag. Syftet var att säkerställa att miljöhänsyn enligt paragraf 30 i skogsvårdslagen tas.

Skogsstyrelsen berättar också att man de senaste åren målmedvetet arbetat för att skärpa tillsynen.
– Ett sätt är att öka antalet förbud med stöd av 30 § skogsvårdslagen. Om en del av dem överklagas kan domstolsutslagen ge vägledning i hur lagen ska tillämpas. Vi vill underlätta för skogsbruket att göra rätt, säger Monika Stridsman, generaldirektör Skogsstyrelsen.

I år testar Skogsstyrelsen också ett nytt grepp för att ytterligare effektivisera tillsynen. Nu kan nämligen några typfall av förelägganden och förbud beslutas utan att fältbesök genomförs. Detta gäller då tillräcklig information om natur- och kulturmiljövärden finns tillgängliga i kartor och register.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.