Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skogsytan i världen minskar

Publicerad: 15 november 2013, 11:40

I en stor sammanställning av satellitbilder från år 2000 och framåt visar att skogarnas yta har minskat rejält under perioden, men också återväxt har kunnat ses på vissa håll.


Den svenska seniorforskaren Lars Laestadius arbetar på World Resources Institute i Washington DC i USA och säger att studien är banbrytande i sin kombination av global skala och hög upplösning.

– I Brasilien har avskogningen gått ner mycket kraftigt och i Indonesien så går den upp mycket kraftigt. I Brasilien är det en direkt effekt av framgångsrika åtgärder som regeringen har vidtagit. Baksidan av det myntet är att avskogningen har spridit sig till andra delar av Sydamerika, säger Lars Laestadius till Sveriges Radio.

I Paraguay och Bolivia ökar avskogningen enligt studien. Man kan också se avverkning i Afrikas tropiker som tidigare inte varit synlig.

Sen år 2000 så har den totala skogsytan i världen minskat med 1,5 miljoner kvadratkilometer, det motsvarar ytan på hela Mongoliet skriver Sveriges Radio.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.