Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Skolan igång med klientvirtualisering

Publicerad: 20 Februari 2009, 10:19

I Karlskrona bestämmer gymnasieeleverna själva vilka datorprogram som används


Skolelever är notoriskt svåra att hålla på mattan när det gäller datorer. De är ofta mycket fingerfärdiga och kan slå omkull de flesta installationer, ladda hem mängder av virus och trojaner och genom att ignorera säkerhetsregler i största allmänhet lätt ställa till katastrof för sig själva och andra på ett skolnätverk. Kunde deras datorer ”stängas in” i små virtuella burar skulle situationen kunna bringas under kontroll.

Karlskrona kommun är först i Sverige med att ge eleverna på en gymnasieskola fullt ansvar för användningen av skolans datorer. Det är systemintegratören Kerfi som tillsammans med Karlskrona kommuns IT-tekniker infört VMwares virtuella klient på elevernas bärbara datorer som gör detta möjligt.

I korthet kan man säga att en dator med virtualiserad miljö är helt säker mot skadeskjutning av elaka program. Var och en kan köra valfritt program, men kan inte skada operativsystemet eller drivrutinerna. Flera program inuti flera virtuella burar kan köras samtidigt utan att de kan slå mot eller ens kommunicera med varandra. Om den virtuella buren blivit skadad eller infekterad kan man enkelt radera den och hämta ned en ny, frisk bur och fortsätta arbeta.

På Karlskrona kommuns gymnasieskolor går det idag totalt 2500 elever, fördelade på fyra olika skolor. 80 av dem går på det så kallade TIME-programmet, en utbildning fokuserad på IT och telekom. De har utrustats med bärbara datorer. Nu tas nästa viktiga steg för att möjliggöra för eleverna att arbeta så fritt som möjligt och pröva ny teknik på den egna datorn.

– Det var en utmaning att ge eleverna tillräcklig frihet att installera egna program på sina datorer utan att äventyra säkerheten i skolans nätverk. Det medförde också mycket administration att underhålla och installera om elevernas datorer, säger Mattias Liedholm, rektor på Ehrenswärdska Gymnasiet, där eleverna på TIME-programmet går.

Man löste problemet genom att installera VMwares virtuella klient ACE. Denna klient kan sedan laddas ner av eleverna på de bärbara datorerna. Genom ACE-klienten får eleverna tillgång till skolans nätverk och får administratörsrättigheter på den egna datorn. Därmed kan de själva installera programvara. Eleverna kommer också åt både trådlösa nätverk i hemmet och i skolan från den egna datorn. I och med den virtuella klienten separeras datorn från skolornas nätverk, som därför inte påverkas om eleverna installerar egna program på sina datorer.

– Dagens ungdomar är självständiga individer och det är inte ovanligt att de faktiskt är mer kunniga på IT-området än sina lärare. Därför är det naturligt att ge dem friheten att pröva sig fram på teknikområdet så länge det kan göras under kontrollerade former. Här kan virtualiseringstekniken göra mycket för svenska skolor, säger Daniel Albertsson på Kerfi.

Läs mer om VMware ACE här: http://www.vmware.com/products/ace

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.