Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sköt dig – annars skvallrar soptunnan

Publicerad: 25 augusti 2010, 07:35

Clevelands invånare kommer snart att få ett extra incitament till att återvinna. Slarvar de med sopsorteringen kommer stadens nya högteknologiska soptunnor att skvallra till myndigheterna, vilket innebär böter för den skyldige.

Ämnen i artikeln:

Miljöteknik

Clevelands nya återvinningsprogram innebär att alla stadens soptunnor kommer utrustas med inbyggda mikrochips. Om en invånares återvinningsvagn inte rullas ut på trottoaren regelbundet kommer renhållningsarbetare att gå igenom soptunnorna för att kontrollera att återvinningsbart avfall sorteras korrekt. Om en soptunna innehåller mer än 10 procent återvinningsbart material så kommer ägaren att få böta 100 dollar.

Syftet är givetvis att minska mängden sopor till deponi. Och även om kontrollen kan verka kostsam så kommer den att löna sig för staden, som betalar 30 dollar per ton för sopor till deponi. För materialet som återvinns erhåller däremot staden 26 dollar per ton, så det är inte bara miljömässiga, utan även ekonomiska orsaker som ligger bakom programmet.

Programmet är en fortsättning på ett pilotprojekt som inleddes 2007, då 15 000 papperskorgar distribuerades till hushållen. Nu satsar man ytterligare 2,5 miljoner dollar på att köpa 25 000 nya papperskorgar per år, tills alla stadens 150 000 invånare har en ny specialtunna eller en gammal med eftermonterade mikrochips, skriver Cleveland.com.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev