måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skräpbåt åker från soptipp till soptipp

Publicerad: 5 mars 2010, 09:05

Plastiki – en båt helt av gamla PET-flaskor seglas över världshaven. Och återvinns efteråt.

Ämnen i artikeln:

CleantechMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Ett antal entusiaster tänker ge sig ut på världshaven i en båt byggd av skräp för att visa världen hur mycket skräp vi slänger och att det hamnar på ställen där det inte ska hamna, i oceanerna. Det är bland andra bankmannen David De Rothschild, som finansierat det hela, och Olaf Heyerdal, sonson till den store äventyraren Thor Heyerdal, som ska segla en 18 meter lång PET-flaske-katamaran över Stilla Havet från San Francisco till Sydney, med en avstickare till sophavet The Great Pacific Garbage Patch i havsvirveln mellan Kalifornien och Hawaii. Denna soptipp innehåller så mycket skräp att man uppskattar dess totalvikt till omkring 100 miljoner ton.

Besättningen avser att ge sig iväg inom de närmaste veckorna och resan kommer att bli totalt 11.000 nautiska mil. För att hedra vetenskapsmannen och äventyraren Heyerdal kallas fartyget Plastiki. Det är byggt av 12.500 PET-flaskor fyllda med kolsyregas. Flaskorna hålls samman av ett nyuppfunnet klister av cashewnötter och socker. Det kan bli lite grann som Heyerdals papyrusbåt Ra, som var på väg att lösas upp när de slutligen nådde fram till Barbados efter en resa på 5700 kilometer.

Fartyget döptes enligt polynesisk tradition.

Kraftförsörjningen ombord sköts med solceller och vind- och vattenturbiner. Dessutom finns en motionscykel som ska användas till att skapa ström till de bärbara datorerna ombord. Man har också med sig en komposttoalett och en liten trädgård där man avser att odla sin mat.

Konstruktörerna förklarade att det var lite grann som Discovery Channels program ”Krig på skroten” (Scrapheap Challenge) att sätta samman fartyget. De gick omkring och samlade ihop grejor lite här och var. Båten är redan från början avsedd att kunna återvinnas när den kommer fram till Australien. Tänk att släpa fram den till ett snabbköp och ställa sig och panta en hel segelbåt!!

Givetvis har Plastiki en egen website: www.theplastiki.com

I The Plastiki Control, Center kan du följa båtens resa. HP annonserar väldigt eftersom de sannolikt ställt upp med alla datorer och kommunikationsutrustning. Positionsdata sänds via satellit, jodå Inmarsat annonserar också, och sammanställs väl av HP någon annanstans och presenteras på sajten.

Fotnot: Nja, eller, det skulle ju inte fungera att panta båten i Sverige, för flaskorna är inte med i det svenska byråkrattiska pantsystemet och saknar dessutom etiketter, så de kan inte läsas i en pantautomat. Skulle de landa här fick man slänga båten i sopåtervinningen i något bostadsområde någonstans. Det går numera att ta med sig nästan obegränsat med öl- och liknande förpackningar över gränserna i EU, men går det att panta dem i Sverige? Vem sa att vi var framåtsträvare?

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev