Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skräpdykning och spökgarnsdraggning

Publicerad: 28 juni 2012, 07:11

Miljöaktuellt har schemat över sommarens mest udda turné.


I sommar genomför Håll Sverige Rent en minst sagt annorlunda turné för att sprida kunskap om den marina nedskräpningen som har blivit ett allt större problem i världen. Turnén som genomförs på olika platser längs Östersjöns kust innehåller bland annat skräpdyk, skräpmätningar, skräpfiske och spökgarnsdraggning .

I en kommentar till Miljöaktuellt förklarar Anna Linusson, vd på Håll Sverige Rent, vad man hoppas att uppnå med turnén:

– Vi vill skapa kunskap om det stora problem som döljer sig i våra hav. De mängder skräp vi ser på våra stränder under sommarhalvåret är bara en bråkdel av vad som finns under ytan. Vi vill också skapa uppmärksamhet runt frågan för att den ska komma högre upp på dagordningen och fler åtgärder ska vidtas för att minska nedskräpningen.

I ett presmeddelande, där hela schemat för turnén finns med, skriver Håll Sverige Rent att startskottet går i Visby den 4 juli under Almedalsveckan ombord på Briggen Tre Kronor. Därefter följer bland annat spökgarnsdraggning vid Sydkustens fiskeområde i juli och skräpdykningar vid Kalmar, Simrishamn, Norrtälje, Oxelösund och Stockholm under juli och augusti. Skräpfisket och skräpmätningarna kommer att pågå löpande under sommaren.

Själva skräpdykningarna kommer även att filmas då arbetet sker i samarbete med filmaren Folke Rydéns produktionsbolag, som bland annat ligger bakom den prisbelönta dokumentärfilmen Vårt grisiga hav tillsammans med Ulrika Björkstén. Ytterligare uppmärksamhet är att vänta då även artisterna Vattenmannen & Speed kommer att delta på delar av turnén.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.