Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skriv ut i tre dimensioner

Publicerad: 23 oktober 2008, 08:31

Rapid prototyping har aldrig varit snabbare. Nu kan du skriva ut rörliga objekt färdigmonterade.


Snabba protoyper eller serieproduktion av föremål som kanske måste ändras på störten?

Friformsframställning är moget nu. Föremål i storlek med en bärbar dator, kanske en nyutvecklad kaffekopp, fjärrkontroll, borrmaskin eller liknande kan skrivas ut i färg och visas upp för kunden omedelbart.

Alaris30 från Objet Geometries Ltd. är i storlek med en större laserskrivare. Den är tystgående och passar i ett vanligt kontor. Den drar 1,5 kW och kräver ingen särskild strömmatning. Den matas med Autocad-filer och skriver ut dina objekt med en noggrannhet på 28 my i polymerplast. Alternativt kan du bygga upp en 3D-representation av något kroppsligt organ efter en MRI-scan av en patient och skriva ut objektet för läkarnas närmare studier. Komplicerade detaljer, som bläckstrålehuvuden kan skrivas ut och provas direkt.

Efter utskrift är föremålet klart att hantera, eller slipa och lackera om du önskar bättre ytfinish. Föremål som består av flera rörliga delar (exempel: kedja, gångjärn eller skiftnyckel) kan skrivas ut i ett moment. Mellan de rörliga delarna skriver skrivaren ett fyllnadsmaterial som kan sköljas bort med vatten. Objektet är rörligt direkt.

Utskriften går till så att ett spruthuvud levererar ett tunt lager av UV-härdande plast som härdas direkt i den form det ska ha. Nästa lager sprutas på och härdas och fäster vid förra lagret. På så sätt bygger man upp föremålet, lager för lager. Ytfinishen blir väldigt bra eftersom lagren bara är 28 my tjocka. Nogrannheten är i princip 600 x 600 x 900 dpi, eller 0,1 – 0,2 millimeter. Väggar så tunna som 0,6 millimeter kan byggas upp och står för sig själva. Plasten finns i olika färger för att ditt föremål inte ska behöva efterbehandlas och målas.

Användningsmråden

> Rekambyråer och konstruktionskontor som vill framställa protoyper på varor för demonstration eller marknadsföring
> Kopior av känsliga eller dyrbara objekt för t ex museibruk
> Uppförstoringar av mikroskopiska objekt för demonstrationsbruk
> Verifikation en komplex konstruktion
> Framställnig av formar för vakuumformning
> Modeller av alla slag
> Anatomiska modeller, som stöd vid operationer
> Medicinska hjälpmedel, som hörapparater

En virtuell modell på en bildskärm är bra, men alla vill kunna ta i den färdiga produkten och bedöma look and feel själva.

Om det inte är helt klart varför patienten har ont i ryggen, skriv ut ryggraden, böj och bänd den och känn efter själv.

Tillverkaren Objet: http://objet.com
Svensk återförsäljare: www.signcom.se

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.