Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Skrivarteknik syr ihop såren

Publicerad: 1 April 2009, 12:50

Genom att kombinera det klistriga protein som musslor använder för att häfta sig fast vid underlaget med den teknik som används i bläckstråleskrivare har forskarna skapat en ny och lovande metod för att läka sår.


Musslor har en förbluffande förmåga att klamra sig fast på olika underlag, mycket tack vare ett klistrigt protein. Forskare vid North Carolina state university har nu kombinerat detta protein med en teknik liknande den som används i moderna bläckstråleskrivare. Resultatet är en ny metod som kan komma att ersätta nål och tråd vid sammanfogning av sår.

Fördelen med metoden är att stora sår, som uppkommer vid exempelvis en operation, kan komma att läka snabbare samtidigt som risken för komplikationer blir mindre.

Det finns visserligen redan ett antal syntetiskt framtagna alternativ till mirakelklistret, men dessa är inte särskilt miljövänliga och kan heller inte brytas ned av människokroppen.

Tack vare att skrivartekniken används kan läkarna få större kontroll över hur klistret appliceras, så att vävnaden fogas samman för bästa möjligheter till en lyckad läkningsprocess med minimal ärrbildning.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.