Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skrivbordsmat gör dig fet

Publicerad: 22 december 2010, 07:47

När vi äter framför datorn minskar vår uppmärksamhet, vilket gör att vi äter mer och kommer ihåg mindre, enligt en ny undersökning.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Forskare vid University of Bristols institution för experimentell psykologi delades upp i två grupper. Den ena spelade patients på datorn medan de åt, medan den andra gruppen åt samma mat utan digital distraktion.

Gruppen som spelade patients åt ungefär dubbelt så mycket mat som den andra, och kunde dessutom inte minnas vad de hade ätit. Dessutom åt de mer under sin nästkommande måltid, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Kvinnan på bilden är givetvis undantaget som bekräftar regeln…

Liknande observationer har tidigare gjorts av personer som äter medan de tittar på tv. Forskarna menar att den här studien utvidgar dessa resultat genom att visa hur även andra ”screen-time activities” kan påverka hur vi äter.

– Det här arbetet bidrar till den växande samling bevis som pekar på att kognition, minne och i synnerhet uppmärksamhet spelar en roll för människors aptit och måltidernas storlek, säger Dr. Jeff Brunstrom, som är en av författarna bakom studien.

Dåliga nyheter för alla online-pokerspelare och WoW-grinders med andra ord. Teknik360 uppmanar givetvis alla läsare att då och då ta en paus även från webbläsandet, och inta näringsriktiga måltider i en avslappnande och skärmfri köks- eller matsalsmiljö.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.