Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Skydda skogen avslöjar flera skandalavverkningar

Publicerad: 20 Maj 2011, 06:48

Efter radioprogrammet Kalibers avslöjanden om skogsjättarnas skövlingar av nyckebiotoper berättar nu organisationen Skydda Skogen om ytterligare skandalavverkningar.


Ämnen i artikeln:

ArtförlusterSkogJordbruk

Redan efter fem dagars fältundersökningar av skogsbruket i Uppsala och Stockholms län kunde Skydda Skogen konstatera flera allvargliga brister i ett stort antal skogsavverkningar. Skogsbolagen i området har enlgit Skydda Skogen i flera fall misslyckats att leva upp till både Skogsvårdslagen och de certifieringsregler som skogsbolagen åtagit sig att följa.

Avverkad nyckelbiotop. Foto: Skydda Skogen.

Enligt Skydda Skogen har till exempel det FSC-certifierade bolaget Skogssällskapet avverkat två registrerade nyckebiotoper med höga naturvärden på privat mark i Österåkers kommun utanför Stockholm. Ett tydligt brott mot FSC-reglerna. Skydda Skogen menar också att skogar med höga naturvärden hotas att avverkas av skogsbolagen Holmen Skog och Bergvik Skog.
– Vi anser att Skogssällskapet gjort sig skyldiga till ett grovt övertramp och uppenbarligen struntat i att följa reglerna, vilket bör få konsekvenser, säger Skydda Skogens ordförande Viktor Säfve.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

ArtförlusterSkogJordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.