Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skyddsfilm banar väg för flexibla solpaneler

Publicerad: 19 oktober 2010, 04:24

3M:s nya polymerfilm erbjuder ett bättre vattenskydd för solpaneler, vilket medför längre hållbarhet och billigare priser.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Solcellsstillverkare har länge försökt utveckla lätta och flexibla paneler, som kan fraktas billigt och enkelt rullas ut över stora ytor. Men ett stort hinder på vägen har varit bristen på bra och prisvärda glassubstitut. 3M tror dock att de har funnit lösningen på problemet, och lanserar nu en plastfilm som de hävdar kan mäta sig med glas i sin förmåga att skydda de aktiva materialen i solceller från yttre påverkan.

– Skyddsfilmen består av flera lager fluorpolymerbaserade blad och kan ersätta glas som skyddande hölje på solpaneler. Tillverkarna laminerar filmen på sina paneler, för att täta dem och skydda dem från fukt och andra väderelement som kan skada själva solcellerna, säger Derek DeScioli, affärsutvecklingschef på 3M, till Technology Review.

Idag används oftast glas just för att det är billigt och samtidigt tåligt nog att klara av årtionden av användning. Men glas gör också

solpanelerna större och tyngre, och måste packas noga vilket innebär stora fraktkostnader. De flexibla solpanelerna är lätta och billiga att frakta, och kan lättare integreras i befintliga byggnader, eftersom de inte är i behov av samma stödstrukturer.

– Flexibla solpaneler har alla dessa fördelar som låter bra, men sen kommer du till frågan om hur man kapslar in dem. I många år har folk inte tagit problemet på allvar, säger Steven Hegedus, forskare vid University of Delawares institution för energiomvandling, till tidningen.

Att använda plast för att skydda solceller är dock ingen ny idé. Materialet används ofta för att skydda cellerna i campingutrustning och diverse andra prylar med solenergiladdare. Den stora skillnaden ligger i hållbarheten – den nya filmen är konstruerad för att klara kontinuerlig utomhusexponering i 20 till 25 år, vilket enligt Hegedus motsvarar solpanelernas livslängd.

Flera andra företag har nyligen börjat marknadsföra skyddsfilmer av plast, men 3M:s material visar betydligt bättre resultat när det gäller att stänga ute fukt, vilket företaget menar är nyckeln till den långa livslängden.

3M:s nya film är än så länge i prototypstadiet, men företaget planerar för massproduktion redan nästa år.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News