Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Skyldiga”

Publicerad: 17 april 2009, 07:07

Stockholms tingsrätt dömde i dag de fyra personerna bakom The Pirate Bay till ett års fängelse och skadestånd på omkring 30 miljoner kronor. Domen väntas bli överklagad till hovrätten.


Båda parter kommer att överklaga domen. Tingsrätten var enhällig i sin dom.

Skadeståndet landar på omkring 30 miljoner kronor sammanlagt för de fyra männen. Det är dock betydligt mindre än de över 100 miljoner kronor som film- och tv-bolagen hade krävt.

Företagen har använt mycket olika beräkningsmodeller och därför kommit fram till olika skadeståndsanspråk. De nordiska filmbolagens modell vinner mer gehör hos tingsrätten än de övriga. Det är ett av skälen att skadeståndet blir lägre än vad företagen har begärt.

– Den har mer bäring på en beräkningsmodell för exemplarframställan, säger Tomas Norström, tingsrättens rådman vid en presskonferens.

Snabbt ställdes frågan om Pirate Bay-männens höga profil och uttalade kritik av upphovsrätten spelade in domen samt om en mer diskret framtoning hade kunnat lett till en friande dom.

– Det kan jag inte svara på, men så kan det vara, ja, svarar Tomas Norström.

"Enligt tingsrätten har de åtalade samarbetat och fungerat som ett "team" för driften och vidareutvecklingen av The Pirate Bay. De har också haft kännedom om att upphovsrättsligt skyddat material fildelades. Det har således uppsåtligen främjat andras upphovsrättsintrång och därmed gjort sig skyldiga till medhjälp till brott", skriver tingsrätten i en kommentar till domen.

De fyra stod åtalade för medhjälp och förberedelse till brott mot upphovsrätten. Åklagaren hade yrkat på ett års fängelse. De fyra fälldes för medhjälp men friades på förberedelsepunkten.

"Straffet (påföljden) har bestämts med hänsyn till att de åtalades medhjälp inneburit ett omfattande tillgängliggörande av andras rättigheter och med hänsyn tagen att verksamheten bedrivits kommersiellt och i en organiserad form", fortsätter tingsrätten.

Dessutom hade han krävt att de åtalade skulle betala 1,2 miljoner kronor i så kallat värdeförverkande, samma summa som han ansåg det bevisat att personerna har tjänat på verksamheten.

Dagens dom är resultatet av en process som har pågått sedan 2006. Då slog polis till mot The Pirate Bay och beslagtog en mängd utrustning, vilket sänkte fildelningssajten. Men bara några dagar senare var den uppe igen. Utredningen drog ut på tiden men i januari väckte kammaråklagare Håkan Roswall åtal.

Den här artikeln är ursprungligen publicerade på Computer Swedens webbplats.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev