tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skype-grundaren: Ingen vill investera i cleantech

Publicerad: 4 september 2017, 10:29

Cleantech är dött. Det säger Skype-grundaren Niklas Zennström.

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

I en intervju i Dagens Industri berättar Zennström, som investerat i ett 60-tal teknikbolag sedan han och kollegan Janus Friis sålde Skype till Ebay 2005, att konceptet cleantech inte längre diskuteras i riskkapitalkretsar. Anledningen är att många av de cleantech-investeringar som gjordes i mitten av 00-talet gick dåligt, menar Zennström.

Satsningarna på sol- och vindenergi gav inte den avkastning som startup-företagen förväntade sig, något som bland annat berodde på att naturgas och andra energikällor inte blev dyrare som beräknat, utan billigare.
”När finanskrisen slog till 2008 minskade riskkapitalisternas kapital kraftigt och det ledde till att investeringarna i cleantech halverades”, säger Niklas Zennström.

Sedan dess är det inte många investerare som tagit upp satsningarna igen. Att vi nu befinner oss i en tid då förnybar energi håller på att bli billigare än fossila bränslen har inte återväckt investerarnas intresse. Förnybar energi har blivit vardag och man talar sällan om cleantech. Riskkapitalisterna har gått vidare och intresserar sig istället för andra trender, säger Niklas Zennström.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev