Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Släpp tillväxtfixeringen, gubbar!”

Publicerad: 16 Januari 2015, 12:42

Hos delar av miljörörelsen finns en fixering vid tillväxt. Det gäller särskilt lite högre upp i åldrarna och av någon anledning nästan bara hos män, skriver idag miljödebattören Mattias Goldmann i ett svar till Steg3.


Ämnen i artikeln:

Birger SchlaugBnp

Denna fixering har ingen motsvarighet på andra håll – finansiella aktörer är fixerade vid avkastning, som är något helt annat. Inte heller är politiken inriktad på tillväxt, utan sysselsättning får ses som det övergripande målet. För penningpolitiken är inflation på två procent överordnat, inte tillväxt. Totalt sett finns förstås närmast oändligt många beslutade politiska mål, alltifrån de 16 miljömålen via mål om cancervård till en nollvision för trafikdödlighet – den ensidiga tillväxtfixeringen finns enbart hos en begränsad grupp tillväxtkritiker.

Sedan snart många år har tillväxtkritiker som Birger Schlaug likställt tillväxt med slit-och-släng av onödiga prylar. Och visst har han rätt i att nyttan av ännu en billig topp från H&M bör ifrågasättas, och att det är trist att det så sällan lönar sig att reparera sådant som gått sönder. Men huvuddelen av vår konsumtion ser helt annorlunda ut, och BNP växer av att vi gör saker bättre – det kräver inte att vi konsumerar mer.

Det mesta av det vi i mycket bred enighet önskar oss i av samhället förutsätter en viss tillväxt för att kunna förverkligas, och mycket leder till en ökad tillväxt. Låt oss ta tre exempel.

På miljöområdet är sju av riksdagens åtta partier överens om att Sverige till år 2030 ska nå en fossilbränsleoberoende fordonsflotta. Satsningarna på snabbtåg, biodrivmedel från jordbrukets överskott och skogens restprodukter, och förbättrade möjligheter till distansarbete, förutsätter en viss tillväxt, och om det skulle vara grunden för en ny svensk exportindustri ökar den svenska tillväxten.

Assar Lindbeck har noterat att de mest extrema tillväxtkritikerna vill minska vår privata konsumtion totalt sett – många vill egentligen bara minska prylhetsen – och att det i så fall kan minska Sveriges utsläpp med några procent. Men om vi i det närmaste ska nå nollutsläpp till år 2050, vilket IPCC anger som nödvändigt och Sveriges riksdag antagit som klimatmål, krävs en massiv omställning av samhället, som är mycket svår att genomföra utan ett visst mått av tillväxt.

På hälsoområdet bör vi hantera en åldrande befolkning, där vi under en relativt stor del av livet inte är förvärvsarbetande och kanske inte heller helt fria från krämpor. Satsningarna på bättre vård och bättre behandling av till exempel cancer kommer inte att vara gratis. Det är cyniskt att offra möjligheterna till bättre vård för att vi inte vill acceptera den tillväxt som krävs för dyra behandlingar. Det till hälsoområdet relaterade pensionssystemet, som även miljöpartiet står bakom, är förstås baserat på tillväxt – uteblir den, blir vår ålderdom fattig.

På migrationsområdet bör Sverige som välmående och glesbefolkat land kunna ta emot många människor som flyr från sämre förutsättningar. Tyvärr duger det inte att ta på sig skygglapparna och påstå att det inte åtminstone i det korta perspektivet medför kostnader – och utan tillväxt innebär dessa kostnader att det blir mindre över till annat. Längre fram bör invandringen av många människor med hög kompetens och breda kontaktnät kunna skapa nya jobb och möjligheter – för att säkerställa att inte invandringen blir tillväxtdrivande måste vi i princip aktivt bestämma oss för att antingen skicka tillbaks folk när de bäst bidrar till ekonomin, eller aktivt hämma deras arbetsvilja och kreativitet.

Tillväxten har under lång tid minskat årtionde för årtionde. Det är därför rimligt att diskutera hur vi utformar samhället så att det med mindre konvulsioner än idag klarar en framtida låg tillväxt. Men också att diskutera hur vi når en hållbar tillväxt, där låga utsläpp och hög välfärd kombineras.

Mattias Goldmann
Vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Birger SchlaugBnp

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.