Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Slappna av och gör succé på intervjun

Publicerad: 19 april 2010, 05:35

Är du rädd att göra bort dig på anställningsintervjun genom att helt enkelt ge fel svar? Börja i så fall med att slappna av, förbered dig och jämställ dig rent mentalt med den potentielle arbetsgivaren, råder karriärcoachen Suzanne Dahlerus.


Avslappning och åter avslappning – det är den största framgångsfaktorn för att håva in drömjobbet. På så sätt kan du vara dig själv. Försöker du för mycket blir du spänd och vilket gör att ditt naturliga kroppsspråk försvinner.
– Om du som arbetssökande är nervös smittar det av sig på den som intervjuar. Glöm inte att se dig själv och företaget som två likvärdiga parter. De jagar en intressant person och du en spännande arbetsplats, säger Suzanne Dahlerus, som jobbar med karriär- och ledarskapsutveckling.

Vad som lugnar nerverna är däremot olika från person till person. Det kan vara alltifrån att läsa på om företaget, fundera igenom sina tre starkaste kort som man vill förmedla under intervjun, eller träna precis före intervjun för att bli av med stressnerver.

Klädseln en annan viktig parameter när du vill göra ett gott intryck. ”Hel, ren och borstade skor” går alltid hem, konstaterar Suzanne Dahlerus och varnar samtidigt för att anpassa klädseln för mycket.

Fråga gärna
någon som jobbar där hur de klär sig eller åk dit och spana i receptionen. Men gå inte alltför långt bort ifrån det som är "du" rent klädesmässig.

När det gäller den typiska frågan under intervjun om dina styrkor och svagheter tipsar Suzanne Dahlerus oss att tänka om.
– Istället för att prata om svagheter bör du rikta in svaret på hur väl du känner dig själv. I mitt fall skulle jag kunna säga att jag är väldigt social och har lätt för att prata, något som om det överdrivs kan få oönskade konsekvenser, såsom att jag kan uppfattas som bubblig och ytlig. Det samma gäller till exempel om du är eftertänksam, överdrivs det kan du uppfattas som blyg och tillknäppt. På så sätt slipper du också snacka skit om dig själv.

För att slippa rabbla en massa adjektiv när du beskriver dina styrkor, fråga några kollegor vad du är bra på eller vad du tillför i en grupp. Mycket handlar om självkännedom snarare än att svara rätt, konstaterar hon.

Hur man ska runda av intervjun kan förberedas redan i början av mötet genom att fastställa vad som är syftet med träffen. Säg till exempel att ”jag vill bara klargöra att syftet med mötet är att gå igenom mitt cv samt att prata mer detaljerat om tjänsten, stämmer det?”

I slutet av intervjun kan du gå tillbaka för att summera om ni gått igenom det ni behöver och förtydliga om det behövs.

Även uppföljningen bör fastställas så konkret som möjligt innan ni skiljs åt.
– En god idé är att fråga rakt ut hur ni ska följa upp intervjun. Du kan fråga när du kan förvänta dig respons, om du ska höra av dig om du inte hört något inom den tidsramen, per mejl eller per telefon, eller om du då helt enkelt ska anta att du inte fått jobbet, säger Suzanne Dahlerus.

Karin Myrén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.