Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Slarv vid importen av främmande trädslag”

Publicerad: 25 Januari 2011, 09:09

Skogsstyrelsen slarvar med uppgifter om importen av främmande trädslag. Det menar populationsgenetiker vid Stockholms universitet, rapporterar ATL.


Ämnen i artikeln:

Skogsstyrelsen

Varje år planteras miljoner gran-och tallplantor som inte har sin naturliga växtplats i Sverige. Det kan ge stora effekter på den genetiska mångfalden. Populationsgenetikern Anna Palmé från Stockholms universitet är kritisk till Skogsstyrelsen som hon menar brister i dokumentationen av importen av främmande trädslag.

– Det har varit väldigt svårt att få fram nödvändiga uppgifter kring importerna. Skogsstyrelsen har bara kunnat ge oss importuppgifter för de senaste åren och i de allra flesta fall saknas detaljerade uppgifter om det geografiska genetiska ursprunget på det importerade materialet, vilket gör det svårt att göra riskbedömningar, säger Anna Palmé till ATL.

Men Sanna Black-Samuelsson på Skogsstyrelsen avfärdar kritiken. Hon tycker inte att hotet från främmande trädslag är så stort i jämförelse med andra hot. Vindpollineringen över nationsgränser gör det enligt henne nästan omöjligt att avgöra vilka granar som har ett lokalt ursprung eller inte.

– Det är också tveksamt om mångfalden i skogen hotas mer av icke-svenska granar än svenska granar. Då finns det hot mot den biologiska mångfalden som är betydligt större än så, säger Sanna Black-Samuelsson till ATL.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Skogsstyrelsen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.