Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Slopade miljösatsningar under OS i Rio

Publicerad: 9 augusti 2016, 08:30

Sedan 1996 har hållbarhet utgjort den tredje grundpelaren vid de Olympiska spelen, utöver sport och kultur. Men det OS som nu pågår i Rio de Janeiro kantas av korruptionsskandaler. Samtidigt har flera utlovade miljösatsningar slopats.


Sedan 1996 har hållbarhet utgjort den tredje grundpelaren vid de Olympiska spelen, utöver sport och kultur. I en rapport beskriver den svenska myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, hur väl de olika värdstäderna lyckats införliva hållbarhet i spelen.

Inför OS i London genomfördes en lyckad jättesatsning på infrastrukturen, och inför OS i Tokyo vill Japan visa upp sig som en tekniknation och kommer därför använda vätgas för att förse den olympiska byn med energi.

Just nu pågår de olympiska spelen i Rio de Janeiro. Budgeten för spelen räknas till drygt 80 miljarder svenska kronor. För att undvika kontroverser av den typ som uppstod under fotbolls-VM 2014 har den brasilianska regeringen låtit privata företag stå för kostnaden för de flesta av sportarenorna. Men flera av de privata investerarna är nu inblandade i en korruptionshärva som rör det statliga oljebolaget Petrobas. Även OS har dragits in i utredningen och när företagen inte kan betala för sportarenorna har staten fått gå in med pengar, något som lett till förseningar och till att vissa projekt ställts in. Bland de inställda projekten finns flera av de infrastruktur- och miljöprojekt som skulle gagnat lokalbefolkningen även efter spelen.

Till exempel planerades reningen av ett antal floder samt den förorenade Guaranabukten där OS i segling ska genomföras. Men när OS började var flera av flodreningsprojekten nedlagda och bara hälften av vattnet i Guaranabukten var renat. Stora resurser har visserligen satsas på infrastruktur inför spelen men kritik har riktats mot att de satsningar som gjorts inte har utgått från Rio de Janeiros långsiktiga transportbehov.

Den 17 juni 2016 utfärdade delstaten Rio katastroftillstånd på grund av den ekonomiska situationen, en orsak till detta var kostnaderna för OS och att det saknades pengar för att slutföra flera av de omfattande projekt som påbörjats.

En organisation som engagerat sig i hållbarhetsfrågor under OS i Rio är WWF. WWF Brasilien stödjer projektet ”Rio food vision”, som sedan 2013 arbetat med strategier för hållbar mat och för att samla lokala livsmedelsproducenter i Rio till en matmarknad. Syftet har varit att synliggöra och marknadsföra lokal mat inför OS. Man har också tagit fram en guide som framhåller leverantörer och producenter av mat som inköpare kan använda sig av för att hitta ekologisk och certifierad mat under OS. Anna Richert är expert på matfrågor på WWF Sverige.

Varför fokuserar ni just på mat?

WWF i Brasilien, och egentligen hela WWF, har ett starkt intresse av att jobba med matfrågan eftersom det är viktigt för att vi ska kunna nå våra stora globala mål och en viktig sak att göra när man jobbar med OS för att se till att den ökade upphandlingen av mat blir bra.

Kommer projektet att fortsätta efter OS?

– Det vet jag inte, men WWF arbetar mycket med livsmedel så jag kan tänka mig att det här är en naturlig del av WWF Brasiliens arbete.

Läs om Rio Food vision

Läs rapporten från Tillväxtanalys.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.