Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Slopade skyddstullar för etanol – bara en markering mot omvärlden

Publicerad: 19 april 2010, 10:48

Sverige ska inte själva arbeta för att få bort tullskyddet för svensk etanol. Det lovade nyligen miljöminister Andreas Carlgren. De tidigare utspelen mot slopade tullar är enligt miljöministern bara ”markeringar” mot omvärlden.


Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Det var vid ett besök vid Lantmännens Agroetanolanläggning som miljöminister Andreas Carlgren lovade att Sverige inte längre ska arbeta för att ta bort skyddstullarna för svensk etanol. Det rapporterar ATL Lantmännens Affärstidning.
– Vi har visat på Sveriges inriktning att vi vill ta bort tullarna men det finns ingen anledning för oss att driva en egen linje i EU, sa Andreas Carlgren till ATL.

Enligt ATL säger miljöministern också att regeringens utspel om slopade tullar främst var en markering mot omvärlden. Syftet var inte att försämra förutsättningarna för svensk etanolproduktion.
– Etanol är definitivt framtiden, säger  Andreas Carlgren till ATL.

ATL påminner emellertid om de upprepade svenska utspelen i Bryssel om att tullen på 192 euro per kubikmeter ska tas bort. Utspel som skrämt många etanolproducenter.

Etanolproducenterna kan enligt Andreas Carlgren emellertid inte heller räkna med att tullskyddet varar för evigt.
– Vi kommer inte ta bort det innan vi har något annat, men på sikt kan branschen inte räkna med nettopengar från statskassan, säger Carlgren till ATL och berättar att han själv gillar miljöbilar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.