Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SLU-forskare ifrågasätts efter debattartikel om ekoodling

Publicerad: 17 november 2014, 10:17

Frågan gäller vilken miljöpåverkan som ekologiskt jordbruk har.


Ämnen i artikeln:

Naturskyddsföreningen

I helgen skrev fyra forskare vid SLU en debattartikel i Svenska Dagbladet där de argumenterar för att en omställning till ekologisk odling inte är önskvärt.
Konsumenterna får varken bättre livsmedel eller en bättre miljö om de köper ekologiskt odlad mat skriver forskarna som bland annat påstår att ökad ekologisk odling allvarligt försämrar livsmedelsförsörjningen i Sverige och globalt.

Men nu får forskarna kritik. Dagens Nyheter intervjuar Maria Wivstad, föreståndare på Centre for organic food and farming på SLU, som säger till tidningen:

– Jag har mycket invändningar mot att de skalar ut enskilda resultat och nämner i ett stort perspektiv. Det gör en grov och felaktig förenkling vad gäller halv skörd exempelvis.

Även Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen är kritisk. Hon säger i en intervju med SVT Nyheter att exempelvis den biologiska mångfalden runt och i ett ekologisk fält är större samt att ekologiskt producerad mat väldigt sällan innehåller rester av kemiska bekämpningsmedel till skillnad från oekologiskt producerad mat.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Naturskyddsföreningen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.