Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SLU-professor: ”Regeringens mål för ekologiskt är antivetenskapligt”

Publicerad: 16 mars 2017, 17:23

I regerings livsmedelsstrategi finns nya mål för ekologiska livsmedel. Nu sågas satsningen av en grupp professorer från Sveriges Lantbruksuniversitet.


Holger Kirchmann, professor i växtnäringslära, är en av professorerna som kritiserar regeringens nya mål för ekologisk produktion och konsumtion. Enligt Holger Kirchmann går satsningen på ekologiskt stick i stäv med en rad hållbarhetsmål som exempelvis klimat, miljö, hälsa och självförsörjning.
– Politikerna lyssnar inte på vetenskapen, de lyssnar på vad konsumenterna efterfrågar och eftersom det propageras för ekologiskt så är det vad folk vill ha, säger Holger Kirchmann.

I en debattartikel i GP riktar Holger Kirchmann med tre professorskollegor vid SLU hård kritik mot de nya ekomålen. I texten skriver professorerna bland annat att en satsning på ekologisk odling skulle ge minskad produktion, något som skulle göra att importen ökade och självförsörjningen minskade. Dessutom så leder inte ekologisk odling till några positiva miljöeffekter, menar Holger Kirchmann.
– Om man tar pengar från miljöstöden i landsbygdsprogrammet så att mindre pengar går till miljöförbättrande åtgärder inom det konventionella jordbruket och mer går till ekostöden skulle konsekvensen bli att miljöbelastningen ökar, samtidigt som vi blir mer importberoende. Vi är väldigt besvikna över att politikerna inte lyssnar på vetenskapen, trots att man sagt att man ska göra det. Det enda mål man satt upp i livsmedelsstrategin är satsningen på ekologiskt och det är antivetenskapligt och ologiskt.

Du säger att det är konsumenterna som vill ha ekologiskt, varför vill de det?
– Det finns två huvudsakliga anledningar. Den ena är människors tilltro till att naturen gör saker bättre än människan. Det är en tanke som ligger till grund för hela den ekologiska odlingen. Den andra är dåliga erfarenheter från giftiga bekämpningsmedel som DDT och liknande under 50- och 60-talet. Sedan har Miljöpartiet drivit den här frågan i riksdagen eftersom det ses som typisk grön politik. Men politiker bör fatta sina beslut utifrån vetenskap istället för att tänka på hur de kan tillfredsställa folkets vilja. Det man nu föreslår bidrar ju till att försämra miljön ytterligare, samtidigt som man kommer att behöva öka importen.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.