Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SLU-professorerna hade fel om ekologiskt jordbruk

Publicerad: 27 december 2009, 09:00

I den heta debatten om ekojordbruk under våren och sommaren hävdade en grupp forskare från SLU nyligen att konventionellt jordbruk inte släppte ut mer kväve och fosfor än det ekologiska jordbruket. Nu visar en ny studie från deras eget lärosäte att detta inte stämmer.


Ämnen i artikeln:

JordbrukSveriges LantbruksuniversitetForskning

Miljöaktuellts scen i Almedalen så sent som i somras uppgav SLU-professorerna Holger Kirschmann, Lars Bergström, Thomas Kätterer och Rune Andersson att:

- Ekologisk produktion utarmar markens näringsförråd. Kvävebrist uppstår,…
- … konventionellt jordbruk ger högre skörd och binder mer koldioxid i grödan jämfört med ekologisk odling…
- … och att ekologisk produktion där enbart organiska gödselmedel används, ger lika stort eller större näringsläckage som konvetionellt jordbruk.

– På sin höjd bidrar ekoodling till ökad biologisk mångfald, sa en av professorerna i Almedalen då de under en timme fullständigt sågade ekologiska odling.

åtminstone den sista punkten verkar det nu emellertid som om professorerna hade fel. I en syntesrapport som tagits fram av SLU och JTI, Institutet för miljö- och jordbruksteknik drar man nämligen nu helt andra slutsatser. Studien är den största som gjorts på området i Sverige och bygger på data från befintliga gårdar.
– Studien baseras på data från verkliga gårdar och visar tydligt att den ekologiska produktionen ger lägre risk för övergödande kväveutsläpp än konventionell produktion, säger Maria Wivstad som är forskare vid SLU.

Forskarna bakom den nya studien har analyserat och gjort statistiska bearbetningar av odlingsdata och växtnäringsbalanser från perioden 2001 till 2006 på runt 300 ekologiska och cirka 3 300 konventionella gårdar i Sverige.

Växtnäringsbalanserna för ekologiska gårdar hade enligt studien
signifikant lägre överskott av kväve per hektar än
konventionella gårdar. Kväveöverskottet var 17, 38 och 35
procent lägre för de ekologiska växtodlings-, mjölk- respektive
köttgårdarna jämfört med de konventionella gårdarna.

Överskottet av fosfor per hektar var också signifikant
lägre, 42 respektive 32 procent, på ekologiska mjölk- och
köttgårdar än på motsvarande konventionella gårdar. Däremot var fosforöverskottet mycket högre på de ekologiska växtodlingsgårdarna jämfört med konventionella växtodlingsgårdar.

Har du koll på miljöfrågorna? Skaffa en prenumeration på Miljöaktuellt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.