Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

SLU: svenska gurkodlingar läcker ut för mycket gift

Publicerad: 24 november 2009, 09:58

Stora mängder förbrukat bekämpningsmedel rinner ut från svenska växthus och trädgårdsodlingar. Det visar en undersökning från Kompetenscentrum för kemiska bekämpningsmedel på SLU.


Jordbruket använder stora mängder bekämpningsmedel som läcker ut i vattendrag och grundvatten. Men bönderna har förbättrat sin hantering av gifterna och minskat läckagen till känsliga vattenmiljöer runt gårdarna.

Nu har SLU för första gången undersökt läckagen från svenska växthus och trädgårdsodlingar. Det visar sig att hälften av vattenproverna i närområdet – 34 av 68 stycken – överskred Kemikalieinspektionens riktvärden för växtskyddsmedel i ytvatten.

— Växthus och trädgårdsodlingar är inga slutna system som många trott. Det är inte alls så, säger Jenny Kreuger, föreståndare på Kompetenscentrum för kemiska bekämpningsmedel (CKB) på SLU.

Svenska tomatodlare använder inte så mycket växtskyddsmedel men gurkodlarna behöver skydda sig mot angrepp från svamp som dyker upp sent på säsongen. Här förbrukas stora mängder svamp- och insektsmedel som läcker ut i omgivningen från odlingen eller växthuset.

— Odlarna måste lära sig att hantera bekämpningsmedlen på rätt sätt. Det gäller att inte låta vattnet rinna ut från odlingen eller växthuset och om det gör det fånga upp överskottsvatten innan det rinner ut i dagbrunnen, säger Jenny Kreuger.

Jenny Kreuger säger att metoderna skiljer sig åt väldig mycket i den brokiga branschen. Medan jordbrukarna fått mycket utbildning och blivit medvetna om riskerna med bekämpningsmedlen under de senaste 15 åren har odlarna inte alls samma beredskap.

Det är enligt henne viktigt att inte betrakta växthusen och odlingarna som slutna system när man bedömer risker med att använda bekämpningsmedlen. Ett sådant arbete pågår just nu i EU. Det kanske man har gjort ur ett hälsoperspektiv men ännu inte ur ett miljöperspektiv.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.