onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Slump bakom unikt material med möjlig miljönytta

Publicerad: 9 augusti 2013, 09:12

Kvarglömda rester av ett forskarexperiment blev en ny upptäckt med stor potential inom bland annat miljöteknik.


Forskare vid Ångströmlaboratoriet på Uppsala universitet har framställt ett nytt material med extremt hög absorbtionsförmåga. Materialet består enligt Upsala nya tidning (UNT) av magnesiumkarbonat utan vatten i kristallstrukturen, något som ingen tidigare har lyckats framställa och som forskare även har sagt skulle vara omöjligt.

Uppsalaforskarnas framgång bygger delvis på en slump. Efter flera misslyckade försök råkade de glömma ett kärl över helgen.
– När vi kom tillbaka till labbet på måndagen hade reaktionen gått in i en ny fas och vi hade lyckats skapa en oordnad magnesiumkarbonat, säger Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet, till Aftonbladet.

Det nya materiale
t kallas upsalite och har enligt Maria Strømme många olika tänkbara användningsområden tack vare sin höga absorbtionsförmåga, till exempel vid framställning av elektronik och läkemedel och sanering av olja och miljögifter.
– Inget annat känt material har tillnärmelsevis så god förmåga att absorbera vatten. Det gör Upsalite högintressant för en mängd tekniska tillämpningar där det är ytterst viktigt att kontrollera luftfuktigheten, säger Maria Strømme till UNT.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev