Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Slut med illegal timmerhandel

Publicerad: 10 augusti 2010, 04:29

40% av världens timmer är illegalt avverkat. Nu följer EU andra länder och sätter stopp.


EU-parlamentet kommer snart att rösta igenom ett förbud mot import av illegalt avverkat timmer. Man uppskattar att uppåt 40 % av världens timmerproduktion kommer från illegalt avverkad regnskog. Världsbanken uppskattar att de legala avverkarna förlorar cirka 10 miljarder dollar årligen på konkurrerande, illegal handel. I USA och Australien är det redan förbjudet att importera produkter gjorda av illegalt avverkat timmer, men USA och Europa är trots allt de två största förbrukarna av denna typ av timmer.

Europa är en stor syndare eftersom mer än 20 % av allt illegalt timmer används i just här. Miljögrupperna har tryckt på och hävdar att den illegala avverkningen skyndar på skogsskövlingen. Och världens nationer gör något, även utan EU-beslut. Polisen i Sydostasien beslagtar ibland hela fartyg med illegalt avverkat timmer och den nya EU-förbudet betyder att importörerna måste kunna säkerställa att timret är legalt avverkat, till exempel med hjälp av ursprungsgarantier.

Men hur ska man faktiskt kunna veta om timret är legalt eller illegalt? Timmer, legalt eller illegalt avverkat, stjäls ofta, ”tvättas” och säljs som legalt timmer, på ungefär samma sätt som man ”tvättar” svarta pengar. Malaysia och Indonesien har ofta kritiserats som ”timmertvättare”.

För närvarande används ett pappersbaserat system för att garantera timrets ursprung, men eftersom bara 7,3 % av världens skogar är godkända för avverkning, och bara 1,2 % av dessa finns i Asien, är det lukrativt att ta sig runt beviskraven. Det singaporianska företaget Certisource har utvecklat en databas med träd-DNA som kan användas för spårning av materialet. Man har samlat in DNA från vartenda träd i alla godkända odlingar i Singapore (pust) och genom stickprovstagning på virke som kommer in till singaporianska sågverk kan man se om det var legalt avverkat.

Bevis om detta måste medfölja varenda last som till exempel kommer till Australien, som redan antagit en lag om DNA-bevisning och landet bidrar dessutom med pengar till utveckling av systemet. Australiska skeptiker tror dock inte att det kommer att bli ett särskilt stort avbräck för den illegala timmerhandeln. Resultatet blir bara att legalt timmer kommer till Australien medan indonesierna skickar sitt illegala timmer till andra länder. Kan USA och EU för en gång skulle åstadkomma ett verksamt förbud kan det dock stävja exporten ordentligt.

Etiska möbler kan bli en ny trend. Förbudet mot import av elefantbetar fungerar ju, så det finns ingen anledning att det inte skulle fungera med timmer. Om man vill…

Certisource: www.certisource.co.uk/certisource.uk.htm
Se vidare min artikel om hur det hela började: http://t360.idg.se/2.8229/1.330061/kusligt-hologram
Läs också: www.illegal-logging.info/item_single.php?it_id=3439&it=news

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev