torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Slut på gastorsk vid marinbasen

Publicerad: 23 januari 2009, 08:01

Nu är det slut på nitrox-brist på marinbasen i Skredsvik. En ny gasblandarstation fixar till och med trimix till ännu okända dykuppdrag.


Röjdykardivisionen i Skredsvik har lidit av brist på nitrox. Nu är det slut på bristen, en gasblandarstation med 1000 l/min kapacitet har installerats på marinbasen. Stationen, levererad av Göteborgs-företaget GDA Sverige, ska enligt Försvarsmakten vara den största i norra Europa och även kunna förse andra länders dyksystem med gas.

– Det är nog unikt, det finns inget annat med den kapaciteten plus att det är en trimixblandare, säger Kent Johansson, verkstadschef på GDA Sverige.

Röjdykardivisionen i Skredsvik har använt blandgas sedan 1978. Ett problem sedan starten ska ha varit tillgången på nitrox och problemet har inte blivit mindre med åren när blandgas börjat användas även inom andra dykkategorier. Från att ursprungligen ha köpt gas från civila leverantörer har ett system med halva den nya kapaciteten använts. Arbetet med ett koncept för gasproduktion har pågått sedan år 2000.

– Det är i princip helautomatiskt, man skickar in gas i en ände och får ut blandgas, 1000 liter per minut som boostas upp till de 300 bar som fyller dykarnas gaspaket, säger Kent Johansson.

Gasblandarstationen ska även användas för kommande dykerisystem inom Försvarsmakten, men det är oklart exakt vilka dykövningar som är påtänkta för blandningar av tre gaser, så kallad trimixdykning. Beroende på vilka gaser som blandas, och blandningsförhållandena, åstadkommes olika egenskaper, exempelvis längre dyktider eller förmåga att kunna dyka djupare.

– Man har inte bestämt vilka som ska dyka med trimix och vilka blandningar man ska ha. Systemet är förprogrammerat för vissa blandningar men man håller på att ta fram dyktabeller för just trimix för att bättre kunna utnyttja dykarna på ett säkert sätt, säger Kent Johansson.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev