Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Slut på slavarbetet: Här är TCOs nya krav

Publicerad: 5 mars 2012, 09:00

Från och med måndag höjs kraven på elektroniktillverkarna för att få TCO-märka sina bildskärmar. Nu införs krav på socialt ansvar under produktionen.

Ämnen i artikeln:

FnTco Development

Det kommer skräckrapporter då och då från fabrikerna som tillverkar våra it-prylar om långa arbetspass med monotona arbetsuppgifter och riktigt låga löner. Foxconn, en av de större tillverkarna med flera fabriker i Kina, införde självmordsförbud förra året efter att flera anställda tagit sina liv.

För att försöka göra skillnad höjer TCO Development kraven för att få TCO-certifiera bland annat bildskärmar. Förutom krav på miljö och prestanda ska tillverkarna nu ta ett socialt ansvar också.
– Vi började för två år sedan att ställa krav på att tillverkarna skulle sätta sig in i de här frågorna där deras produkter tillverkas. Men nu höjer vi ribban och tvingar dem att faktiskt göra något också, säger Niclas Rydell på TCO Development.

De nya
kraven som införs baserar sig på åtta kärnkonventioner från Internationella arbetsorganisationen, FNs fackliga organ för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor, och tillverkningsländernas egen lagstiftning om arbetsrätt, arbetsmiljö, minimilöner och social trygghet. Det gäller saker som är helt triviala för oss i västvärlden, berättar Niclas Rydell: slavarbete, barnarbete och rätten till att organisera sig fackligt, bland annat.

TCO Development
arbetar med ungefär 70 olika varumärken som tillverkar bland annat bildskärmar. Omkring hälften av alla bildskärmar är TCO-märkta i dag.

Tillverkare som köper TCO-certifieringen åtar sig att tillsätta oberoende utredningar som ska rapporteras till TCO en gång om året.
– Nu kan alla vara med och påverka. Köper man produkter som är TCO-märkta är man med och gör en direkt skillnad. Det här blir som rättvisemärkningen fast för it.

När de nya kraven togs fram reste TCO Development runt i Asien till varumärkena och deras underleverantörer.
– Det här är en industri med otroligt mycket problem och våra nya krav är bara början på en process.

Vartannat år reviderar TCO kraven och funderar på vad som är rimligt att ställa för krav som nästa nivå.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev