Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Slut på snusk med moduluppbyggt kylskåp

Publicerad: 5 februari 2009, 08:27

Det eviga problemet med andras matrester i delade kylskåp har fått sin lösning


Den österrikiske designstudenten Stefan Buchberger tröttnade slutligen på sina korridorgrannast gamla slemmiga matrester i kylskåpet och de eviga bråken om vem som ska städa den här veckan. Lösningen blev ett moduluppbyggt, stapelbart kylskåp kallat Flatshare där var och en kan få sin egen modul och kan sköta eller missköta sin egen hygien. Flatshare är en av nio finalister bland av de 600 bidragen i Electrolux designtävling Electrolux Design Lab 2008 på temat hushållsprodukter för internetgenerationen.

Kylskåpet är uppbyggt av en basstation, som samtidigt är frys, och ett antal påbyggbara kylskåpsmoduler, som kan anpassas med olika ”skins” och andra tillbehör som ölöppnare och whyteboards.

Stefan Buchberger, som studerar vid University of Applied Arts i Wien i Österrike fick idén efter en skoltermin med ständiga problem med att hålla rent ikring sig. ”Jag bestämde mig för att skapa Flatshare eftersom det inte finns något äckligare än ett smutsigt kylskåp i en delad lägenhet. Under denna tid bodde jag i just en sådan lägenhet!”

Det fina med modulsystemet är att om man flyttar till ett annat studentboende kan man enkelt ta sin modul med sig och installera den på basstationen på det nya stället. Därför har modulerna lyfthandtag på båda kortsidorna. (Vi ser också en framtida marknad för olika kylskåpstillverkare att stänga ute andra leverantörer genom att skapa sina egna basstationer som bara passar till den egna modulserien. För att inte tala om att ”nästa års modul” inte kommer att passa till ”förra årets basstation”.)

Inte bara studenter kommer att välsigna den här idén om Electrolux beslutar sig för att göra produkt av den, utan även alla som bor på äldreboende, familjer med slarviga tonåringar, arbetsplatser med gemensamt lunchrum, personer i delat boende, med flera.

Electrolux har sedan sju år hållit en designtävling kallad Electrolux Design Lab för att få fram nytänkande hushållsprodukter. Det är designstudenter vid all världens universitet som ställer upp med designidéer för att få chansen att vinna ett pris på 5000 euro och en sexmånaders sejour på ett av Electrolux globala designkontor.

Den förra produkten vi tittade på var den USB-anslutna skrivande brödrosten Scan Toaster: http://teknik360.idg.se/2.8229/1.209852/utskrift-pa-brod–bild-och-text-till-frukost

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.