Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Sluta tramsa – riv kraftverket!”

Publicerad: 8 november 2012, 12:04

Älvräddarna sågar Jämtkrafts smygupprustning


Ämnen i artikeln:

Jämtkraft

Det har varit många turer runt Jämtkrafts vattenkraftverk i Långforsen under hösten.

I början av veckan
meddelade det kommunägda bolaget att man vill återuppbygga anläggningen och ”uppfylla moderna miljökrav”, bland annat genom att lägga till en fiskväg i ett så kallat omlöp för att rädda den biologiska mångfalden.

Organisationen Älvräddarna menar att det enda raka vore att riva det förfallna vattenkraftverket. Enligt dem försöker Jämtkraft gå runt Miljöbalkens skydd av Långforsen med juridiska knep och finter – för att kunna bygga en större och helt ny anläggning.

”Ska verkligen politikerna i framförallt Östersunds kommun ställa upp på sådant lagvrängeri och den missriktade satsning som ombyggnaden innebär? Givetvis inte, men då krävs en skarpare styrning från ägarkommunerna om inte begreppet ”biologisk enfald” för alltid ska förknippas med både Jämtkraft och dess ägare, skriver Christer Borg, ordförande i Älvräddarna, på ÖP:s debattsida.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Jämtkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.