Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Slutet för telefonsäljaren

Publicerad: 23 oktober 2008, 08:22

Alla är trötta på telefonsäljare, som ”bara gör sitt jobb” med att störa dig och mig. Slå tillbaka med TrueCall.


Ilskan sprider sig också över tysta samtal, samtal som rings upp av en robot och det finns ingen i andra änden när du lyfter luren. I England rings över en miljard tysta samtal varje år.

Det verkar inte finnas något bra sätt att bli av med dem. Man kan registrera sig på NIX Spärrservice men det fungerar bara till del. "Branschen" som driver NIX tycker inte att företagare ska få använda sig av tjänsten. Och blir du uppringd och inte kunnat svara så finns numret oftast inte hos Eniro, vilket i och för sig är en bra varningssignal. Tysta samtal, hotfulla samtal och tjatiga försäljare är dessutom oroande för äldre människor. Ibland händer det att inbrottstjuvar ringer upp för att ta reda på om någon är hemma. Med Truecall får de ingen information.

Två engelska uppfinnare har slagit tillbaka och skapat samtalsfiltret, en liten dosa som innehåller en svartlista med kända säljarnummer och en vitlista som du kan programmera med dina vänners/kunders nummer. Svartlistade nummer ignoreras bara, medan vitlistade får telefonen att ringa. Samtalen i gråzonen där emellan ombedes att lämna sitt namn och nummer så ringer du upp senare, om du har lust.

Stoppar du in ett minneskort i Truecall kan den också spela in dina telefonsamtal. Bra att ha i tvister med telefonsäljare som struntar i vad du sagt. Kortet kan spelas av i en vanlig Windows-PC.

Skulle ett okänt säljarnummer ringa upp och släppas igenom trycker du bara på stjärna så hamnar det i svartlistan och är blockerat.

Svartlistan kan uppdateras från en central databas som hålls á jour med alla kända säljarnummer. Detta är den springande punkten. Fanns det en sådan databas i Sverige skulle apparaten direkt kunna användas här.

Det är din telefon. Se till att du slipper prata med dem du inte vill prata med.

Men det här hjälper bara din fasta telefon. "Branschen" tycker inte att "problemet" är tillräckligt stort på mobiltelefonsidan för att NIX ska börja fungera där också. Hur stort ska det behöva bli?

www.truecall.co.uk

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.