torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Slutförhandlingarna oerhört viktiga för näringslivet”

Publicerad: 12 november 2021, 10:17

Emma Modéer Wiking, chef för internationellt hållbart företagande på Business Sweden. Foto: Alberto Pezzali/TT/Business Sweden

Utgången av Cop 26 har stor betydelse för näringslivets roll i klimatomställningen. Samtidigt ser en av de viktigaste frågorna, den om ett globalt pris på koldioxid, inte ut att omfattas.

Ämnen i artikeln:

COP

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


När Cop 26 nu närmar sig slutet står mycket på spel för näringslivet. Framförallt handlar det om förutsättningarna för att bidra med lösningar som kan leda till klimatomställning i alla länder. Der anser Emma Modéer Wiking, chef för internationellt hållbart företagande på Business Sweden som arrangerar en svensk paviljong i Glasgow tillsammans med näringslivet.

– Slutförhandlingarna är oerhört viktiga för näringslivet då de sätter förutsättningarna för att skala upp befintliga lösningar. Känslan är försiktigt positiv, bland annat råder mer samsyn kring nödvändiga politiska åtgärder och det hörs allt mer om samarbeten och ökad dialog mellan forskning, företag och politiker. Vi ser att utkastet till överenskommelse till stor del speglar näringslivets önskemål, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Hur har det gått för näringslivet att få ut önskade budskap i Glasgow?

– I alla sessioner och möten som arrangerats har företagen lyft vikten av att öka takten och att skapa rättvisa spelregler. Näringslivsrepresentanterna vill se att artikel 6 kommer på plats samt lyfter frågan om ett globalt pris på koldioxid, ett robust regelverk för rapportering och mätning av utsläpp och utfasning av fossila subventioner. Det har skett både på scen och i enskilda möten med beslutsfattare på plats. 

Enligt Sveriges biträdande chefsförhandlare Christoffer Nelson är förslaget om ett globalt pris på koldioxid dock inte aktuellt i slutförhandlingarna.

Läs ”Därför är ett globalt koldioxidpris inte med i slutförhandlingarna” 

Läs Aktuell Hållbarhets stora sammanfattning av Cop 26 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev