fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Slutgiltig överenskommelse om förnybarhetsdirektivet

Publicerad: 15 juni 2018, 07:08

I en slutgiltig överenskommelse enades EU natten till torsdag om det så kallade förnybarhetsdirektivet som innebär att andelen förnybar energi i EU ska vara 32 procent år 2030.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Målet är bindande och inom värmesektorn ska länderna sträva efter att öka andelen förnybar energi med 1,3 procent per år.

Överenskommelsen slöts i en så kallad trialog mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och ministerrådet. Under förhandlingarna var parlamentarikern Fredrick Federley (C) den enda svenska representanten på plats.
– Jag och resten av EU-parlamentet hade velat gå längre, men jag är ändå nöjd med 32 procent och att vi lyckades få medlemsstaterna att gå så långt som vi gjorde. Flera länder har en andel förnybart som ligger kring enbart 5 procent. Så det här är ett steg framåt för Europa, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Fredrick Federley säger också att han är nöjd över att tallolja och den svenska skogsenergin kommer att fortsätta ses som en förnybar resurs. Under förhandlingarna, som pågått sedan början av 2017, har hårda diskussioner förts om vad som ska räknas som en förnybar energikälla. Nattens beslut innebär nu att palmolja på sikt ska fasas ut medan energi från svenskt skogsbruk kommer fortsätta att ses som förnybar.

Det sista steget i processen är nu att EU-parlamentet och medlemsländerna formellt godkänner överenskommelsen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev