fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Slutna pantsystem överlägset bäst för miljön

Publicerad: 12 november 2018, 12:01

Alla insamlingssystem för PET-flaskor och burkar gynnar miljön och klimatet. Men de som ger störst miljöbesparing är slutna insamlingssystem av den typ vi har i Sverige. Det visar en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Återvinning

I en livscykelanalys som Pantamera låtit genomföra har studenter från Linköpings universitet tittat på vilka insamlingssystem som har bäst miljöprestanda.

I studien har studenterna jämfört hur en burk eller flaska som återvinns påverkar faktorer som försurning, övergödning, klimatförändringar, marknära ozon och ozonnedbrytning beroende på vilken typ av återvinningssystem den hamnar i.

Studien visar att det system som har överlägset bäst miljöprestanda är den slutna materialåtervinning som innebär att en flaska eller burk återvinns till en ny flaska eller burk. Det är endast möjligt i slutna insamlingssystem.

Enligt studien sparade insamling via det svenska pantsystemet in 150 000 ton koldioxid, jämfört med vad nyproduktion av flaskor och burkar skulle släppt ut. I genomsnitt ger varje insamlad burk och PET-flaska en koldioxidbesparing på 80 gram. Det är nästan dubbelt så mycket som om burkarna och flaskorna slängts i plast- eller metallåtervinningen, och tre gånger så mycket som om de slängt i hushållssoporna.

I studien dras slutsatsen att det vore möjligt att spara in ännu mer koldioxid om fler förpackningar gick att återvinna i slutna system. För att det ska vara möjligt krävs att producenterna börjar tillverka förpackningar i ofärgad plast som går att återvinna i slutna insamlingssystem.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev