Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

SLV varnar för kvicksilverabborre

Publicerad: 21 Oktober 2014, 09:05

Prover visar på alltför höga halter av kvicksilver i abborre. Nu har Livsmedelsverket skärpt sina kontroller och informerat grossister att inte ta emot eller sälja fisken vidare.


Ämnen i artikeln:

LivsmedelsverketMiljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 21 oktober.

Hammarö kommun har genomfört prover som visar på alltför höga halter av kvicksilver i stor abborre i norra Vänern. Livsmedelsverket har skärpt sina kontroller och informerat grossister i området att inte ta emot eller sälja fisken vidare.

– Gränsvärdet är 0,5 milligram per kilo och proverna visar på cirka 0,8 milligram så det överskrids med marginal, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket till Miljöaktuellt.

Kvicksilver tas upp i ekosystemet och det är enligt Pontus Elvingsson troligt att hela området drabbats av för höga halter. Enligt Livsmedelsverket kan hälsan skadas på sikt om man äter sådan abborre oftare än en gång i veckan. Företagen är skyldiga att se till att ingen giftig fisk säljs på marknaden. Om företagen fortsätter att sälja abborre utan att kontrollera innehållet kommer myndigheterna att agera, säger Pontus Elvingsson.

– Det finns inte så mycket kommersiellt fiske kvar i insjöarna, det är i de stora sjöarna och så lite utefter kusterna. Men de stora sjöarna är normalt sett inte drabbade av kvicksilver, säger Pontus Elvingsson.
Det händer även att stor gädda drabbas av för höga halter av kvicksilver. Men gränsvärdet varierar. Halterna i gädda ligger ibland på 0,7 – 0,8 milligram per kilo men har gränsvärdet 1,0 milligram per kilo.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.