Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Små pumpar utför ett stort arbete

Publicerad: 9 December 2008, 08:51

Kraftfulla mikropumpar ger snabbare och bättre analyser av kemiska ämnen.


Kemiska och medicinska analyser görs normalt i förhållandevis stora stationära apparater, men det finns klara fördelar med att miniatyrisera utrustningen. Det menar Roger Bodén vid Uppsala universitet och den 12 december försvarar han sin avhandling som handlar om hur man använder mikropumpar för dessa analyser.

Bland fördelarna finns lägre kostnader i och med att det inte behövs så stora mängder av de dyra analysvätskorna. De små volymer det rör sig om går även snabbt att hetta upp eller kyla ner vilket ger snabbare resultat om testerna kräver det. Dessutom går det att köra flera tester samtidigt vilket också ger snabbare analyser.

Roger Bodén har utvecklat ett analyschip som innehåller pumpar, analysvätskor, tvättvätskor, samt en kammare där reaktionerna och analyserna ska ske. Hela chipet är inte större än ett kreditkort vilket gör det väldigt portabelt. Sjukvårdspersonal kan då till exempel på plats analysera om det finns proteiner i kroppen som avslöjar om det finns en inflammation.

För att driva pumparna används smältande paraffin. Paraffin ökar sin volym med 10-20 procent när det smälter vilket ger krafter som Roger Bodén jämför med frysande is som kan spräcka berg. Det höga pumptrycket gör att det kan bli möjligt att miniatyrisera exempelvis högupplösande vätskekromatografi som kräver just höga tryck för att fungera bra.

Mikropumparna har också användningsområden utanför analysområdet och Roger Bodén har i samarbete med NASA utvecklat en motor för att rikta teleskopspeglar i satelliter.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.