Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Små steg kan lösa stora problem

Publicerad: 29 mars 2019, 10:25

PORTRÄTT på NN den 12 december 2017 i tidningshuset på Gjörwellsgatan 30, Stockholm

Tillväxtens dilemma är ett gigantiskt globalt pussel som måste lösas. Pusslet är så stort att få ens orkar försöka. I veckan presenterades en liten, men välkommen, pusselbit.


Tillväxtens dilemma har diskuterats, debatterats, nötts och blötts länge. Det skrivs rapporter, anordnas konferenser och ibland tas frågan till och med upp i politiska program. Ändå har problemet med tillväxt inte riktigt fått det fokus det förtjänar. I varje fall inte med tanke att tillväxten utgör själva grunden för de flesta av världens stora utmaningar, till exempel klimatutmaningen och avfallsutmaningen.

Tillväxtproblemet ligger liksom kvar där nere i lådan med enorma jobbiga problem som världen förr eller senare måste ta tag i. I den allmänna politiska debatten har tillväxten förblivit elefanten i rummet som få orkar, vill eller vågar nämna.

Med tanke på oviljan att diskutera tillväxtproblematik är det uppfriskande att svenska regioner nu utvecklat ett alternativ till BNP. I veckan släpptes antologin “Bortom BNP” som beskriver ett nytt sätt att mäta välfärd och hållbar utveckling. Det nya måttet heter BRP+. BRP står för Bruttoregionprodukten och är inget nytt. Det nya ligger i det lilla plustecknet. Här har Tillväxtverket och regionernas medlemsorganisation Reglab, som står bakom måttet, lagt till 16 mätområden. Tolv av dessa mätområden är kopplade till livskvalitet och fyra är kopplade till något som kallas framtidsteman och är kopplade till områden som leder till hållbarhet över tid.

Att mäta tillväxt på nya sätt kommer förstås inte heller den här gången att minska tillväxtens enorma negativa påverkan på våra samhällen. Den påverkan som på ekonomispråk kallas externaliteter. Exponentiell tillväxt ger, oavsett hur man mäter den, stora absoluta konsekvenser som måste hanteras. Helst nu.

Hittills har miljörörelsen och de värsta olyckskorparna haft fel. Jorden har inte gått under. Genom tekniska innovationer har vi människor lyckats bli fler och fler och samtidigt höjt vår standard till aldrig tidigare skådade höjder. Det betyder dock inte att teknikoptimisterna alltid kommer att ha rätt. En logisk konsekvens av exponentiell tillväxt är att den förr eller senare kommer att möta ett stopp. I varje fall så länge den är kopplad till fysisk produktion och uttag av naturresurser, vilket tillväxten i allra högsta grad är i dag och sannolikt kommer att fortsätta vara. Vi kommer alltså sannolikt inte att kunna innovera oss ur problemen för alltid. Frågan är knappast om, utan när tillväxtresan tar slut. Andra intressanta frågor är förstås också hur smällen kommer att se ut och hur förberedda vi kommer att vara.

Relativt små initiativ som BRP+ kan tyckas ynkliga i jämförelse med tillväxtproblematikens gigantiska natur. Men många små steg kan på sikt leda till stora förändringar. Och BRP+ är just ett sådant litet steg. BRP+ kommer förhoppningsvis att kunna användas som underlag för framtidens politik och resursfördelning.

Och oavsett vem som har rätt, olyckskorparna eller teknikoptimisterna, kommer vi att behöva en tuffare och tydligare miljöpolitik som ser utanför de alltför snäva neoklassiska ekonomiska ramarna. Här kan BRP+ bli en bit av det stora pusslet.

Jon Röhne
redaktionschef, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev