Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Småbanker spöar storbanker i hållbarhet

Publicerad: 21 oktober 2015, 07:57

Det visar en uppföljningsrapport.


Den här artikeln publicerades den 21 oktober i Miljöaktuellt Idag.

Två alternativa banker ingår i årets Fair Finance-granskning, Ekobanken och JAK medlemsbank, och dessa banker är betydligt duktigare på hållbarhet än övriga banker, som visserligen bättrat sig men fortfarande uppvisar ”stora brister, särskilt inom klimat och miljö”.

– Vi ser att bankerna har reagerat på kritiken, inte minst från de egna kunderna. Bankerna tar hållbarhetsfrågor på större allvar men har fortfarande en bra bit kvar. I genomsnitt uppfyller de bara en tredjedel av granskningskriterierna, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter.

I den nu aktuella uppföljningsrapporten får fem av sju banker underkänt för att de brutit mot sina principer för mänskliga rättigheter – trots att bankerna har höga krav i sina riktlinjer för mänskliga rättigheter.

Temaområden som berör klimatförändringar och miljö haltar alltså också betänkligt inom bankväsendet.

– Det är anmärkningsvärt att bankerna släpar efter på klimatområdet med tanke på att det är en av vår tids mest allvarliga och akuta frågor, där bankerna är nyckelaktörer för att vända utvecklingen. Konsumenterna är väldigt medvetna om klimathotet, men kan fortfarande inte vara säkra på att deras sparpengar inte placeras i klimatvärstingar som kolkraft, säger Jakob König.

Ladda ner rapporten.

Fair Finance Guide är ett internationellt initiativ som lanserades i Sverige i början av året av fem stora ideella organisationer. Bakom initiativet, som finansieras av Sida, står Sveriges Konsumenter, Amnesty, Diakonia, Fair Action och Naturskyddsföreningen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.