Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Smältande glaciärer ger fler vulkanutbrott

Publicerad: 28 Oktober 2009, 12:39

Smältande glaciärer ger fler vulkanutbrott. Det menar en geologiprofessor vid University Collage i London.


Ämnen i artikeln:

Klimateffekt

Vi kommer att få se fler vulkanutbrott om temperaturen stiger mer än två grader. Orsaken är att de stigande havsnivåerna pressar fram magman inuti vulkanerna. Det menar professor Bill McGuire, professor vid University Collage i London

— Kustnära vulkaner som Etna löper större risk att få utbrott eftersom den stigande havsnivån böjer havsbotten under berget. Det blir som att trycka tandkräm ur tandkrämstuben, säger Bill McGuire i SVT:s Vetenskapsmagasinet.

De allra flesta aktiva vulkaner ligger nära kusterna, högst ett par mil från havet. Bill McGuire tror att nästan alla dessa är känsliga för ändrade vattennivåer. Men han vet inte exakt hur mycket mera vatten vulkanerna kommer att tåla.

— För vulkanen Pavlov i Alaska räcker 30 centimeters skillnad i havsnivån för ett utbrott. Den är redo att brista i vilket ögonblick som helst. Det förvånar mig att en så liten skillnad kan ge en sådan respons, säger Bill McGuire.

Det betyder enligt honom att fler vulkanutbrott orsakade av stigande havsnivåer kan inträffa redan inom de närmaste årtiondena när havsytan stigit några decimeter. Fler vulkanutbrott kommer i sin tur att sätta ytterligare fart på klimatförändringarna.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Klimateffekt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.