Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Smart chipset ska ge vassare solpaneler

Publicerad: 2 juni 2010, 09:40

Det går att optimera solpanelers utgående effekt. Exempelvis med ett fiffigt chipset.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikSolpanelerTeknik

Amerikanska National Semiconductor lanserar ett chipset utformat för att optimera solpanelers utgående effekt. Det är företagets SolarMagic-teknik, tidigare tillgänglig endast som tilläggsprodukt, som nu – i form av ett chipset – kommer att kunna integreras i en solpanels kopplingsdosa, skriver CNET News.

Skillnader i skuggning och obalanser i strömflödet kan försvaga den totala effektiviteten i seriekopplade solceller och solpaneler. Den nya produkten är därför utformad för att kunna justera spänning och ström från alla enheter, så att de matchar och därmed ökar det totala energiflödet. Dessutom kan den samla in data från varje enskild panel och göra informationen tillgänglig via Internet.

Företaget SunEdison har provat att eftermontera chipsetet på en befintlig anläggning, vilket ledde till en ökning av den utgående effekten med över 20 procent.

National Semiconductor kommer att presentera solpaneler som använder det nya systemet på Intersolar-mässan i München nästa vecka.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.