Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Smart leksak orsakar inlärningsproblem och minnesstörningar”

Publicerad: 28 mars 2017, 08:42

Sedan 1970-talet har de som lärt sig lösa Rubiks kub ansetts som särskilt smarta. Men en ny undersökning visar att det är ganska osmart att befatta sig med Rubiks kub. Leksaken innehåller nämligen giftiga ämnen som kan orsaka allt från hormonrubbningar till inlärningsproblem och minnesstörningar.


Rubiks kub har varit en av världens mest populära leksaker sedan 1970-talet. För att lösa det 3-dimensionella pusslet krävs en viss matematisk kunskap och de barn och vuxna som har lärt sig lösa kuben på kort tid har ofta uppfattats som väldigt smarta. Men nu har det visat sig att det i självaverket är ganska osmart att befatta sig med Rubiks kub, i alla fall om den tillverkats i något annat land än i Sverige.

Den tjeckiska organisationen Arnika har analyserat kuber från hela världen och i nästan alla har man har funnit höga halter av de giftiga flamskyddsmedlen OctaBDE och DecaBDE. OctaBDE är förbjudet enligt Stockholmskonventionen om långlivade organiska föroreningar och DecaBDE väntar på att bli upptaget på listan över förbjudna ämnen. Enligt miljöorganisationen EWG kan exponering för OctaBDE och DecaBDE leda till allt ifrån hormonrubbningar till inlärningsproblem, minnesproblem och cancer. Högst halter av flamskyddsmedlen fann Arnika i kuber som tillverkats i Bangladesh. Den enda kub som inte innehöll varken OctaBDE och DecaBDE var den svensktillverkade kuben.

En anledning till att man kan hitta flamskyddsmedel i barnleksaker är enligt organisationen Chemsec att det finns undantag i reglerna när det gäller återvunnen plast. I tillverkningen av Rubiks kub är det framförallt de svarta delarna som tillverkats av återvunnen plast. De är svarta för att tillverkarna vill dölja den fula färgen på den återvunna plasten som ofta kommer från elektronikavfall.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.