Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Smart lösning minskade matsvinnet på Ikea med 1,4 miljoner kilo

Publicerad: 15 februari 2019, 08:20

Foto: US Debartment of Agriculture/ Flickr

Foto: US Debartment of Agriculture/ Flickr

Ikea har räddat tre miljoner måltider från att slängas i soporna med hjälp av en smart lösning.


Genom att väga och registrera matavfallet i Ikeas restauranger har företaget lyckats minska matsvinnet med 1,4 miljoner kilo eller cirka 3 miljoner måltider. I Sverige är lösningen implementerad på alla Ikeas restauranger och här har Ikea lyckats minska matsvinnet med 175 000 kilo. Nu fortsätter arbetet för att sprida lösningen till Ikeas andra 420 varuhus i 52 länder. Cirka hälften av alla Ikeas restaurangar har implementerat lösningen och målet är att minska Ikeas totala matsvinn med 50 procent senast den 1 augusti 2022. Enligt Ikea finns det i dag flera restauranger i koncernen som genom ändrade arbetssätt nått målet.
”I de flesta fall ser vi omedelbara resultat när medarbetarna börjar jobba med lösningen. Vi har också noterat att varuhus som har jobbat med lösningen från början behåller den låga nivån på matsvinnet, vilket är en tydlig indikator på att satsningen leder till en permanent minskning av matavfallet”, säger Michael La Cour, vd på Ikea Food Services, i en kommentar.

Det finns i dag forskning som visar att en tredjedel av all mat som skördas och produceras i världen slängs. Produktion av livsmedel står för cirka 25 procent av alla klimatgasutsläpp från mänsklig aktivitet. Ikea är en av världens största restaurangkedjor.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev