Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Smarta etiketter håller koll på mat

Publicerad: 14 augusti 2009, 04:02

Etiketter på maten som lyser när den är bra – det är smart. Men hur går det till?


Finnarna är ena luringar. På den finska forskningsinstitutionen VTT håller de på med att offsettrycka organiska lysdioder på rulle, för intelligenta, självlysande förpackningar, självlysande skyltar med mera. De har en intressant målsättning: att kunna trycka komponenter, kretsar, integration på rulle och system på folie samt att finna metoder att bädda in ”tryckt elektronik” i andra produkter.

Tryckta, böjbara OLED-ark

(Glöm nu det gamla svenska uttrycket ”tryckta kretsar” som brukade betyda kretskort, som för övrigt aldrig har varit ”tryckta” i någon tryckpress.)

Printed Intelligence

”Tryckt funktionalitet” innebär att man använder sig av flera storskaliga rullbaserade (R2R, roll to roll) tillverkningsmetoder, som till exempel värmelaminering, laserskärning, förångning, etsning etc för att tillverka olika komponenter och moduler för tryckta intelligenta applikationer. Applikationerna kan vara passiva och aktiva elektroniska, optiska eller optoelektroniska komponenter, olika typer av indikatorer, sensorer och diagnostikprodukter.

Roll-to-roll-utrustning

Med nya material och storskalig tillverkning kan dessa funktoner framställas på olika flexibla substrat, som plast, papper, väv, metallfolier etc. Man försöker utveckla kostnadseffektiva tillverkningsmetoder, materiallösningar och helt nya produkter, till exempel belysning och skyltar baserade på organiska lysdioder (OLED), organiska solceller och ljusdetektorer, tryckta batterier och billiga diagnostikverktyg för medicinskt bruk.

Flexibel, lysande skylt

OLED, organiska lysdioder, eller snarare lysdioder tillverkade av organiskt material, kan utföras i väldigt tunna skikt som hittills bara kunnat böjas i svaga kurvor. Problem nummer ett när man ska dekorera en förpackning med ett lysande skikt är att den måste tåla böjning och kröknig i tre dimensioner. Tidigare har man inte kunnat vare sig klippa eller vika OLED, men med den finska metoden kan man det.

Sen gäller det att känna av matvarorna i förpackningen med en tryckt sensor. Där har VTT bland annat utvecklat en resistiv sensor som påverkas av svavelväte som utlöses från köttprodukter vid förruttnelse (freshness indicator).

I ett EU-projekt kallat Sustainpack har de vidare utvecklat en fuktsensor som kan känna fuktighet i en förpackning och blekna från gul till blå på 7 dagar om fuktigheten ligger kring 80% (det har gått hål i förpackningen) medan den inte påverkas alls om fuktigheten ligger kring 25%.

Biologiskt aktiv etikett med antikroppar som reagerar på olika målmolekyler och blir självlysande

För medicinskt bruk har man med hjälp av bläckstråleteknik lyckats massframställa etiketter med fluorescent märkta antikroppar som kan reagera på olika biologiska ämnen, varför inte dopningspreparat.

Eller vad sägs om bioaktivt papper, med screentryckta eller bläckstråletryckta molekyler som reagerar på särskilda målmolekyler och visar en symbol av något slag före eller efter reaktionen? Ett användningsområde är i byggnadsmaterial, där exempelvis tapeterna själva indikerar om det finns mögel, eller en sensor som kan tryckas på en pappersmugg och visa om vattnet håller godtagbar kvalitet. Är vattnet dåligt kan man mycket väl tänka sig att hela muggen blinkar rött. En tapet med påtryckt GSM-telefon skulle mycket väl kunna ringa upp och varna om den upptäcker mögel.

I spannet 2008-2010 räknar man med att kunna framställa tryckta antenner, OLED-kretsar och RFID-kretsar och sensorer för intelligenta förpackningar. I spannet 2011-2015 räknar man med att kunna klara tryckta displayer med aktiv matris, hela system med kraftkälla, logik och display, tillsammans med både tryckta solceller och tryckta bränsleceller.

Läs mer

Om organiska lysdioder: www.vtt.fi/liitetiedostot/innovaatioita/flexible_oled.pdf
www.vtt.fi/research/technology/printed_functionality.jsp?lang=en

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.