måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Smarta kylskåp pratar med varandra

Publicerad: 23 januari 2009, 08:53

Genom att låta kylskåp skicka information till varandra går det anpassa deras strömförbrukning för att passa sol- och vindkraftverk bättre.


Kylskåp med internetanslutning blev väl aldrig någon succé, men nu kommer forskare vid CSRIO i Australien med en ny infallsvinkel. Deras idé är att låta kylskåpen kommunicera med varandra och elsystemet för att veta hur de ska utnyttja strömmen för att kyla med så lite el som möjligt.

Det är speciellt kylskåp som drar sin ström från förnyelsebar el som intresserat forskarna. Solceller till exempel genererar ju inte lika mycket ström när det är molnigt och genererar ingenting alls när det är natt. Ett hushål som vill dra ner på elkostnaderna genom att montera upp egna solceller kan då få problem varma nätter när kylskåpet behöver ström som inte finns.

Strömmen får då tas från det vanliga elnätet, men om många hushåll använder solceller kan det bli oväntat hög förbrukning varma dagar med mycket moln. Det kan i sin tur leda till så stora fluktuationer i elnätet att det blir strömavbrott.

Forskarnas smarta kylskåp kommunicerar hela tiden med varandra och vet hur mycket el de kommer att förbruka. Information som sedan kan användas för att förutse hur mycket de kommer att belasta elnätet.

Ser det ut att bli molnigt en dag kan kylskåpen också få information om det dagen innan och sänka temperaturen några grader extra. De behöver då inte fullt så mycket ström för att hålla kylan den molniga dagen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev