Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Smarta lysen för cyklister och joggare

Publicerad: 9 december 2010, 12:58

Med Fibre Flares LED-ljus syns cyklister och joggare bättre i trafiken.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Enligt australiensiska företaget Fibre Flares så sker nästan 70 procent av alla nattliga olyckor som involverar både bil och cykel på grund av att cyklisterna inte syns från sidorna. Därför har företaget utvecklat ett högintensivt och rundstrålande cykelljus av lysdioder, som ska synas från nästan alla riktningar på sträckor upp till 300 meter, skriver TreeHugger.

Med sidoljusen (grönt) syns du bättre i trafiken än med enbart vanliga lampor (vitt och rött). Foto: Fibre Flares

Lysena kan monteras på i princip alla cyklar som har en ram på mellan 10 och 60 millimeter, med hjälp av medföljande clips och remmar. De kan även fästas på kläder och väskor, vilket gör dem användbara även under joggingturen eller promenaden.

Lysena finns i olika färger, så lämpligtvis använder man grönt eller gult ljus där fram och rött där bak. Företaget rekommenderar att man fäster lysena långt ner så att reflektioner i vägbanan ökar synligheten i sidled ytterligare.

Lysena drivs av två AAA-batterier, som räcker i 70 timmar om man använder det blinkande strobe-läget.

Fibre Flares lysen finns tillgängliga i 15 olika länder, men det verkar tyvärr inte finnas några svenska återförsäljare ännu. Om ni läsare känner till någon så tipsa gärna tomten, för undertecknad har just utökat sin önskelista inför jul.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.