torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Smarta mikrofoner stoppar smitta

Publicerad: 26 maj 2009, 05:57

Du hostar på flygplatsen. Mikrofoner i taket avgör om du är ett pandemihot och triangulerar dig.


Luftfart kan ligga bakom spridning av nästa pandemiska farsot. Eller nästa. För att hejda exempelvis svininfluensa från spridning utvecklas på sina håll teknik som ska förhindra att passagerare bidrar till spridningen.

Belysning med infrarött ljus för att upptäcka febriga passagerare är en metod som etablerades när sars spreds 2003. Det första turkiska fallet av svininfluensa upptäcktes så. Men virus kan vara smittsamt innan feber uppstår, metoden är alltså långt ifrån ofelbar.

Det belgiska företaget Biorics tror på en metod med ett nätverk av mikrofoner utspridda på en flygplats. Mikrofonerna ska identifiera personer med ihållande hosta samt, med hjälp av mjukvara, avgöra om en hosta är simpel rethosta eller symptom på sjukdom, skriver New Scientist. När en sjuklig hosta identifierats ska den smittades position fastställas genom triangulering med mikrofonnätverket. Identifiering kan sedan ske med exempelvis cctv-övervakningskameror.

– Det är inte klart för vilka mänskliga infektioner tekniken är tillförlitlig. Det krävs mer forskning, säger Daniel Berckmans på Biorics till New Scientist.

Företaget testar även metoden på större svinfarmar. Ett nätverk med sju mikrofoner fastställde med 82 procents korrekthet sjuka grisar inom tre timmar efter smittillfället i en grupp om 100 djur.

Den algoritm som används för att identifiera hosta kan även implementeras i mobiltelefoner, menar Biorics. En idé med möjliga integritetskonsekvenser är att larma sjukvården när en telefonerande person – eller någon i närheten av denna – hostar misstänkt upprepade gånger.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev